Политика на ЕС за климата е отговорна за голяма част от ръста в разходите за производство на ток. Това обяснение получават потребителите на електроенергията в Полша от властите на страната по повод заради високите сметки, пише Bloomberg.

В началото на януари властите в Полша задължиха електрическите компании да посочват ефекта от разходите за въглеродни емисии в сметките на домакинствата. ЕС не е обвинен директно за високите сметки, но от разбивката по разходи личи, че растящите цени за въглерод натежават върху зависимата от въглища икономика.

На този фон правителството мълчи относно това как е изхарчило милиардите евро от приходи от търговия с въглеродни квоти, които се разпределят на държавите членки.

По думите на Марчин Ковалчик, който е ръководител на климатичното подразделение на WWF, чрез индиректните обвинения към ЕС, Полша може да обърне общественото мнение срещу ЕС и неговите климатични политики, което ще влоши още повече вече крехките отношения между Варшава и Брюксел.

Има опасност и от усложняване на преговорите по Зелената сделка. Междувременно Полша тръби, че е изправена пред все по-големи разходи, за да изпълни климатичните цели на ЕС.

Светът консумира все повече електроенергия и това вещае екологична катастрофа

Светът консумира все повече електроенергия и това вещае екологична катастрофа

Само в САЩ производството на електроенергия от невъзобновяеми източници се е увеличило с 19% през 2021 г.

Енергийната криза в Европа, ниските нива на газови резерви вече увеличиха зависимостта от други енергийни източници, включително въглища, което увеличи цените на квотите. ЕС обаче обсъжда закони, с които да се приложи Зелената сделка. Тя предполага, че съюзът трябва да намали емисиите си парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Настроенията в Полша бяха подложени на коментар и от еврокомисаря по климата Франс Тимерманс. "За съжаление някои погрешно твърдят, че увеличението в цената на газа е основно в резултат на европейската Зелена сделка или предложенията на комисията", коментира той.

По думите му в "една държава членка потребителите получават сметките си за електроенергия и енергийната компания е написала на сметката че високата цена заради европейските планове за Зелената сделка", заяви той, очевидно имайки предвид Полша.

Миналата година ЕК насърчи държавите членки да използват приходите от търговията с емисии, за да облекчат ефекта от вдигането на цените върху най-уязвимите потребители. Полските власти обаче не са съобщили как са похарчени получените над 6 млрд. долара от аукциони за квоти от миналата година.

Полша се отказва от руския газ

Полша се отказва от руския газ

Варшава се надява да започне доставки на газ по тръбопровода Baltic Pipe от 1 октомври догодина

Нещо повече - И полския премиер Матеуш Моравецки твърди, че цените в страната са под натиск, защото Полша е изправена пред необходимостта от огромни инвестиции, за да изпълни климатичните цели на ЕС. Ще са необходими 415 млрд. долара (около две трети от брутния вътрешен продукт на страната), за да може да достигне целта за нетни нулеви емисии до 2050 г. според разчети на правителството.