Светът се нуждае от все повече електроенергия. Това би значело, че ще има сериозни щети върху климата, освен ако нещо не се промени. Това се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от CNN.

Според доклада търсенето на електроенергия се е увеличило с 6%. Причината за скока през 2021 г. е по-студената зима и икономическото възстановяване след пандемията. Това доведе и цените, и въглеродните емисии до рекордни нива. В Китай търсенето на електроенергия бе особено високо - то скоча с около 10%.

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

Румънската държавна компания Nuclearelectrica ще продава електроенергия на италианската Enel за 180 €милиона

По едногодишен договор

Според изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол докладът е предупреждение за бъдещето. Електричеството има решаваща роля в борбата срещу изменението на климата. Все повече страни се отказват източници като изкопаемите горива, а електрическите превозни средства навлизат все по-агресивно. Възобновяемите източници на електричество обаче са малко.

Електричеството, произведено от възобновяеми източници, е нараснало с 6% в световен мащаб, докато производството на въглища е скочили с 9%, показват данните за миналата година. Причината е голямото търсене и рязко покачващите се цени на природния газ.

Въглеродните емисии са нараснали със 7% и достигат най-висока си стойност за всички времена през 2021 година след спада през предходните две години.

"Това само ни показва колко много промени трябва да се случат в сектора, за да може да изпълним поставените си климатични цели", заявява Бирол.

Само в САЩ производството на електроенергия от невъзобновяеми източници се е увеличило с 19% през 2021 г.

Според МАЕ емисиите, идващи от енергийния сектор "ще останат горе долу на нивата от 2021 през следващите няколко години" (до 2024г.), въпреки че е заложено намаляване, за да може светът да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и да не стане свидетел на най-лошите последици от изменението на климата.

Русия ще снабдява Земята с електроенергия от Космоса

Русия ще снабдява Земята с електроенергия от Космоса

Космическата електроцентрала ще се състои от космическа и наземна част