Румънската държавно контролирана ядрена компания Nuclearelectrica подписа договор за продажба на електроенергия на едро с местното дъщерно дружество на италианската енергийна компания Enel, съобщава Romania Insider. Румънското предприятие управлява атомната централа Чернавода.

Enel Energie е оценена на €180 милиона, според доклад, представен на 2 декември на Букурещката фондова борса и цитиран от всекидневник Adevarul.

Настоящият договор е сключен към Централизирания пазар на двустранни договори за електроенергия - метод за търговия PCCB-LE-flex, управляван от румънския оператор на пазара на електроенергия и газ (OPCOM) и обхваща периода 1 януари - 31 декември 2022-а година.

Enel ще намали обема на инвестициите си в Румъния

Италиански енергиен гигант свива планираните инвестиции в Румъния заради нов данък

Заради одобрения от правителството план за „ограничаване и субсидиране“

В края на ноември стана ясно, че Enel, която планираше да инвестира €2 милиарда в Румъния, преразглежда своите бизнес планове. Това стана, след като румънското правителство реши да ограничи цените на енергията и да наложи непредвиден данък върху приходите, включително в сегмента на производството на енергия от възобновяеми източници. Италианската група предупреди, че обемът на инвестициите ще бъде намален, ако мерките останат в сила.

Правителството на Румъния прие, в съответствие с препоръките на Европейския съюз, набор от мерки, които трябва да бъдат приложени тази зима - до март 2022-а година с цел да помогне на домакинствата да издържат на високите цени на енергията.

По този начин обаче се налага 80% непредвиден данък върху приходите, получени от производителите на енергия, които продават продукцията си на цени от над 90 евро за MWh. Парите ще бъдат използвани за изплащане на субсидии на домакинства с малко потребление и компенсация на доставчиците, които купуват електроенергия на пазарна цена.

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

Всичко зависи от промяна на Закона за офшорки в страната