Италианската енергийна компания Enel планираше да инвестира 2 милиарда евро в Румъния, но сега преразглежда своите бизнес планове, съобщава Romania Insider. Новината идва, след като румънското правителство реши да ограничи цените на енергията и да наложи непредвиден данък върху приходите, включително в сегмента на производството на енергия от възобновяеми източници.

Италианската група предупреждава, че обемът на инвестициите ще бъде намален, ако мерките останат в сила.

Държавна компания иска активите на ЧЕЗ и Enel в Румъния

Държавна компания иска активите на ЧЕЗ и Enel в Румъния

Интерес към тези на чешката група има българската "Еврохолд"

"Вярваме, че мерките, наложени от властите в Румъния са неправилни, обезкуражават инвеститорите, създават нестабилност, не решават структурни проблеми и трябва да бъдат променени, както се случи с мерките, предприети от други правителства в Европа", заяви изпълнителният директор на Enel Group - Франческо Стараче, по време на изказване на годишното събитие на групата.

"Когато направихме този бизнес план, Румъния беше привлекателна страна и ние планирахме да инвестираме дори повече от 2 милиарда евро за масовото развитие на проекти и мрежи за възобновяема енергия. Очевидно обаче, ако тези мерки останат в сила, добивите ще намалеят, защото ние ще трябва да преразгледаме инвестициите си в Румъния", допълни Алберто де Паоли, който е финансов директор на Enel.

Правителството на Румъния прие, в съответствие с препоръките на Европейския съюз, набор от мерки, които трябва да бъдат приложени тази зима - до март 2022-а година с цел да помогне на домакинствата да издържат на високите цени на енергията.

По този начин обаче се налага 80% непредвиден данък върху приходите, получени от производителите на енергия, които продават продукцията си на цени от над 90 евро за MWh. Парите ще бъдат използвани за изплащане на субсидии на домакинства с малко потребление и компенсация на доставчиците, които купуват електроенергия на пазарна цена.

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

ЕС съди Румъния, че не е закрила 42 отпадъчни депа

Ще бъдат наложени финансови санкции