Hidroelectrica, най-скъпата държавна компания в Румъния и най-големият производител на електричество в страната, започва процедури, с които се готви за придобиване на активите на чешката група CEZ и италианската група Enel, предава Wall-street.ro.

Компанията е поискала одобрението на акционерите си за назначението на консултанти, които да подпомогнат процеса. Общото събрание е насрочено за 12 декември.

Крайно решение за продажба все още не е взето. От ЧЕЗ очакват договор да бъде подписан през второто тримесечие на следващата година. Интерес имат около 30 кандидати.

Компанията обмисля придобиването и на активи от UCM Resita, която е в несъстоятелност и които ще бъдат използвани за подръжка.

И ЧЕЗ, и Enel искат да продадат активите си в Румъния, които включват електропреносните мрежи, операциите по доставка и огромни вятърни паркове. Миноритарният акционер в Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, който притежава 20% в компанията, смята, че придобиването на активите на двете дружества няма да донесе добавена стойност за компанията. Финалното решение обаче е на държавата, която притежава останалите 80%.

Интерес към активите на ЧЕЗ в Румъния има и българският холдинг "Еврохолд". Той постигна сделка за изкупуване на българските дружества на чешката група, но Комисията за защита на конкуренцията спря сделката. Решението ѝ се обжалва.

"Еврохолд" и ЧЕЗ обжалват решението на КЗК

"Еврохолд" и ЧЕЗ обжалват решението на КЗК

Българският холдинг запазва интереса си към регионална ютилити компания по модела на "Евроинс"