Руската държавна корпорация "Роскосмос" разработи перспективен проект за построяване на слънчева космическа електроцентрала, която ще предава слънчева енергия от Космоса до труднодостъпни райони на Земята или до други космически кораби. Това съобщи компанията "Руски космически системи" (РКС), част от "Роскосмос", пише агенция Прайм.

"Специалисти от РКС завършиха работата по проект за слънчева космическа електроцентрала. Разработката ще осигури редовно снабдяване с електричество от алтернативен източник на електроенергия на отдалечени региони на Земята (островни, планински и северни), независимо от природните условия и времето на денонощието. Също така ще позволи предаването на енергия към други космически кораби - за "планово презареждане" и в случай на аварийни ситуации", се посочва в съобщението.

Космическата електроцентрала ще се състои от космическа и наземна част. В Космоса ще има предавателен модул: безпилотен космически кораб с площ от 70 квадратни метра, който ще акумулира енергия от Слънцето и ще я предава на Земята. На Земята ще бъде разположен приемен модул: система от наземни мобилни антени, които да получават слънчева енергия от космически кораб чрез лазерен канал, преобразувайки я и препредавайки я до местоназначението й.

Пренасянето на енергия от Космоса до Земята ще е с минимални загуби, тъй като слънчевите панели, разположени в Космоса, са в пъти по-енергийно ефективни от тези, разположени на Земята, смятат от РКС.

"В открития Космос коефициентът на полезно действие (КПД) при използване на слънчевата енергия е десетки пъти по-висок отколкото на Земята. Слънчевата енергия може да се преобразува в лазерен лъч и да се предава на Земята с минимални загуби на енергия. Тази разработка е отлична алтернатива на термоядрената енергия", коментира инженер-изследовател от РКС.

Virgin Galactic изстреля кораб в открития космос

Virgin Galactic изстреля кораб в открития космос

На мисията беше и милиардерът Ричард Брансън

От "Роскосмос" посочват още, че космическата електроцентрала ще бъде оборудвана с устройство за управление, което позволява балансирано разпределение на електроенергията, както и буфер за акумулиране на излишната слънчева енергия.