Доверието на бизнеса в Южна Африка се срина до най-ниското си ниво през април, което показва икономическото въздействие от първия месец от националното блокиране като мярка за ограничаване на разпространението на пандемията на коронавирус. Индексът, съставен от Южноафриканската търговско-промишлена палата, бележи спад до 77,8 спрямо 89,9 през предходния месец, пише Bloomberg. Това е най-ниското му ниво от през 1985 г.

Икономиката може да се свие с 16,1% през тази година и да остави повече от 7 милиона работни места зависими от продължителността на пандемията, показват оценките на Министерство на финансите.

Южна Африка прилага едни от най-строгите мерки за ограничаване на заразата в света, които са в сила от 27 март. В продължение на пет седмици почти цялата икономическа дейност е на пауза и повечето услуги са "затворени". Гражданите имат право да напуснат домовете си само за да си купят храна, да потърсят медицинска помощ и да събират социални помощи.

Групата Business for South Africa, чиито членове включват Sacci, Business Unity South Africa и Business Leadership South Africa, призова правителството да ускори поетапния си подход за рестартиране на икономическата дейност.