Икономическият спад на Германия ще бъде по-дълбок и по-дълъг, отколкото се смяташе по-рано, а еврозоната вероятно ще намали прогнозата си за инфлацията за 2019 г.,казва, в необичайно мрачна перспектива, президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман в четвъртък, цитиран от Reuters.

Германия бе двигателят на възстановяването на еврозоната, но растежът неочаквано спря. Продължителният спад може да разпространи слабостта си сред валутния блок и може да принуди Европейската централна банка да се откаже от плановете си да ограничи стимулите.

Мрачната прогноза на Вайдман също идва, след като някои инвеститори критикуваха ЕЦБ, че признава твърде късно, че растежът е в застой и прогнозите ѝ за декември вече не са реалистични.

Инфлацията в еврозоната се забавя до 8-месечен минимум

Инфлацията в еврозоната се забавя до 8-месечен минимум

Основна причина за това е спада на петролните цени

Все пак Вайдман твърди, че ЕЦБ не бива да губи ненужно време в нормализирането на политиката, за да изгради "огнева мощ" за бъдещ спад.

"Противно на нашата прогноза от декември, спадът в растежа вероятно ще продължи и през настоящата година", казва Вайдман в реч в Манхайм. Следователно от днешна гледна точка германската икономика вероятно ще падне значително под 1,5% през 2019 година.

Бундесбанк прогнозира през декември, че икономиката на Германия ще нарасне с 1,6% тази и следващата година.

Все пак той се придържа към дългогодишната оценка на Бундесбанк, че растежът ще се възстанови, твърдейки, че прогнозите за 2020 г. и 2021 г. остават валидни, тъй като забавянето не задължително е криза.

"Въпреки това, несигурността относно по-нататъшното икономическо развитие е висока и за Германия преобладават рисковете за понижаване", казва той.

Относно еврозоната Вайдман също излага мрачно послание, твърдейки, че прогнозата за инфлацията през тази година ще трябва да бъде намалена.

Какво ще се случва с растежа, инфлацията и доходите през 2019 година?

Какво ще се случва с растежа, инфлацията и доходите през 2019 година?

Мнението на експерти

"От днешна гледна точка, по-специално спадът в цените на суровия петрол ще доведе до инфлацията, която вероятно ще бъде значително по-ниска тази година от очакваната от (ЕЦБ) през декември", казва той.

ЕЦБ прогнозира инфлация от 1,6% тази година. Нейните прогнози ще бъдат преразгледани през март.