По-осезаема промяна по отношение на доходите в България ще се усети във втората половина на 2019 година или по-конкретно след 1 юли, когато ще се повишат пенсиите. Това коментира професор Христина Вучева в интервю в ефира на БНТ.

"Това, което засяга по-голям кръг от хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието", обяснява тя.

Според Иван Нейков ножицата по отношение на доходите в стрната ще продължи да се отваря.

"И през 2019 година ще се сблъскаме с феномена на двете Българии - едната, която обяснява на другата колко сме добре, а другата след поглед в хладилника не може да се съгласи с това твърдение", казва той.

"Ако искаме по-високи доходи, това означава, че трябва да търсим сериозни инвестиции. Има обаче сериозни аргументи, че икономическият ръст започва да се стабилизира", допълва Нейков.

Нейков е на мнение, че покупателната способност на българина ще се запази близо до нивата от предходната година.

По неговите думи една от основните промени за гражданите у нас е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата.

В случая те вече няма да бъдат пенсии, а допълнително социално плащане. За хората означава, че ще трябва да подадат заявления, защото въпросните помощи вече няма да се изплащат от НОИ.

"2019 година ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите", коментира Нейков.

Според финансистът Емил Хърсев цените през новата година ще продължат да нарастват с умерен темп.

"За страна като България, в която инфлацията през десетилетията с валутен борд е преимуществено вносна (расте при увеличаване на цените на вносните стоки, предимно енергоносителите), можем да очакваме умерен ръст на цените в рамките до 2% годишно. Това съвпада с прогнозата за средната инфлация в еврозоната", посочва експертът в анализ за"24 часа".

По отношение на това каква ще бъде 2019 година за доходите на българите, Хърсев посочва:

"Всичко зависи от това за чий портфей сме загрижени. Когато лихвите растат, това е добра новина за портфейла на спестителя, но допълнителен разход от джоба на кредитополучателя. Ръстът на лихвите е традиционно лоша новина и за акционерите, онези, в чиито инвеститорски портфейли преобладават вложения в акции на борсово търгувани корпорации.".

Емил Хърсев също посочва, че темпът на растеж ще се забави, въпреки че той ще плодължи да бъде положителен. "За България очаквам и догодина да се запази досегашният умерен, но трайно устойчив ръст между 3 и 4% от БВП", посочва той.