Цената, която Великобритания плаща за кризата с продуктивността, надхвърля "многократно дори и най-лошия Brexit сценарий", казва главният икономист на централната банка Анди Халдейн, цитиран от Bloomberg. Стагнацията от кризата насам "е най-големият проблем" на британската икономика, пише той в доклад.

На Острова централните банкери и правителството са изправени пред най-лошото представяне на ръста на продуктивността от 19-ти век. Производителността на час е с около 22% по-ниска днес, отколкото щеше да е, ако растеше в годините със същите темпове, както преди нея.

Проблемът натиска надолу заплатите и ограничава възможността за растежа на британската икономика без създаване на инфлационен натиск. Ситуацията е толкова сериозна, че наскоро средното годишно увеличение на продуктивността от едва 0,3% от 2008 г. бе наречено "статистиката на десетилетието" от Royal Statistical Society.

Според Халдейн най-добрият начин за справяне с проблем е подобряване на заплащането и работните условия - като сигурност, квалификация и други - за тези на дъното на пазара на труда.