Индексът на потребителските цени в Турция ще продължи да расте и през октомври, като се очаква той да достигне 11,76% темп на годишна база, сочи прогнозата на панел от 17 икономисти, предаде Hurriyet. Това е с 0,1 процентен пункт по-висока стойност от регистрираната през септември.

Така на месечна основа медианната стойност на покачване на индекса на потребителските цени ще е от 2,1%. Долната граница на прогнозата е от 1,21%, а горната - 2,65%.

Очаква се до края на годината инфлацията да достигне 12,06%, като очакванията са между 10,75 и 13,74%. Официалните данни за инфлацията обаче ще дойдат с немалко закъснение - индексът на потребителските цени за юни ще бъде публикуван идния вторник.

Турската лира продължи безконтролното си потъване през нощта

Турската лира продължи безконтролното си потъване през нощта

Тя достигна нов антирекорд от 8,2 лири за долар

Целта на правителството е индексът да до стигне 10,15% към края на годината според последната икономическа прогноза на управляващите.

Въпреки срива на покупателната способност и икономиката обаче, бизнес доверието през октомври се покачи. Индексът отчете растеж от 4,8% на месечна база и достигна 92,8 пункта спрямо 88,5 през септември.

"Индексът на икономическото доверие нараства заради растежа на индексите в реалния сектор (производството), услугите, търговията и строителството", посочиха от Турския статистически институт. Най-висок е растежът именно в услугите и реалния сектор, които бележат покачване от съответно 6,4 и 3,8%.

При търговията и строителството растежът е доста по-умерен - от 1,7 и 0,6%, а само индексът на потребителското доверие отчита спад - от 0,1%.

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Пир по време на чума: Оборотите в Турция растат докато икономиката се срива

Безработицата не спада, а броят на икономически неактивните лица расте