През нощта турската лира продължи да губи стойност спрямо долара, като достигна до новата си най-ниска цена в историята - 8,2 лири за долар. Така валутата на южната ни съседка започва да отчита антирекорди с невероятно висока скорост, като те се случват почти всеки ден.

Сред причините са както нежеланието на централната банка да увеличи основния лихвен процент, както и обтягането на отношенията между Турция и Франция. "Пазарите определено не бяха щастливи от подхода на централната банка към лихвите", каза глобалният ръководител на форекс търговията към Jefferies Брад Бетчел в изявление.

"Централната банка трудно можеше да избере по-ясен начин да покаже, че няма намерение да вземе никакви мерки за стабилизиране на валутата, предвид инфлационните прогнози и политическото напрежение срещу лирата", посочиха от Commerzbank в съобщение.

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Галопиращата инфлация в Турция не успя да се озапти и през септември

Индексът на потребителските цени е 11,75%

Политическото напрежение, за което те говорят, се изразява именно увеличаването на основния лихвен процент. Самият Ердоган през септември нарече лихвите "инструмент на враговете ми", а през лятото посочи, че понижението на лирата е само "временно".

Премиерът обаче си осигури пълен контрол върху централната банка, което означава, че тя наистина едва ли би спряла инфлирането на лирата. Това е в разрез със съветите, дадени от икономистите, според които институцията трябва да вдигне лихвата, както направи председателят на Федералния резерв Пол Волкър през 80-те години, с което спря инфлацията.

Централната банка на страната не просто не вдигна основния лихвен процент, но и вдигна лихвата по ликвидното финансиране, която вече е 14,75%. Тя посочи, че ще се фокусира върху ликвидните операции "докато прогнозата пред инфлацията не се подобри значително".

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Въпреки това през 2020 г. кредитите ѝ ще нараснат, а съотношението дълг към БВП ще се влоши

Това разбира се много трудно може се случи, докато централната банка продължава да печата необезпечени лири и предвид факта, че валутните запаси на страната се понижиха от 80 млрд. долара в началото на годината до 42 млрд. долара днес. Институцията започна да ги продава в неуспешен опит да спре обезценяването на валутата.

Така поредният ден на понижение на стойността на лирата отбеляза и свиване на покупателната ѝ способност от 38% от началото на годината. Прогнозата обаче продължава да е мрачна, като анализаторите очакват цената ѝ да се понижи до 9 лири за долар. Същевременно дълговите инструменти на страната получиха кредитен рейтинг в територията на неинвестиционните активи с негативна прогноза.