Производството на автомобили във Великобритания през месец май падна на най-ниското ниво от 1946 година, след като производителите трябваше да затворят фабриките, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус, пише Bloomberg.

Производството е спаднало с 95% до едва 5 314 автомобила през месеца, показват данни на Обществото на производителите и търговците на двигатели (Society of Motor Manufacturers and Traders).

И въпреки тревожните данни, все пак това е подобрение спрямо месец април, когато бяха произведени едва 197 автомобила.

Прогноза: 25% срив на продажбите на автомобили в Европа през 2020 г.

Прогноза: 25% срив на продажбите на автомобили в Европа през 2020 г.

Всеки десети, зает в индустрията, работи в автомобилния сектор

Индустрията се съживява от виртуален застой в разгара на здравната криза. След затварянето в средата на март, дилърите започнаха да отварят врати този месец, докато фабриките на Jaguar Land Rover, Nissan и Honda постепенно започнаха да възобновяват производството си с предприети мерки за социално дистанциране.

Организацията и сега повтори призива си правителството да подкрепи усилията на индустрията да се възстанови от блокирането, като заяви, че едно от шест работни места е изложена на риск.

В автомобилната индустрия на Острова работят повече от 168 000 души според данни на SMMT. Производителите на автомобили обявиха съкращения на 6 000 работни места, докато една трета от работниците са пуснати на принудителен отпуск.

69% спад на продажбите на нови автомобили в България през май

69% спад на продажбите на нови автомобили в България през май

Продадени са 1 127