Световната пандемия на новия коронавирус принуди милиони хора по света да работят от вкъщи. И това със сигурност започна да се харесва на мнозина. Въпросът е дали когато всичко това свърши, служителите ще имат желание да се върнат на работните си места, или пътуването от кухнята до хола ще остане предпочитана опция.

Съвместно проучване на CNBC и Change Research в САЩ открива, че към момента 42% от американците в цялата страна работят от дома си - огромен скок от само 9%, които казваха, че са работили напълно от дома преди пандемията.

Около 14% заявяват, че работят вкъщи повече от преди, докато 19% работят от вкъщи за първи път.

58% от всички посочват, че все още ходят до работата си.

След като икономиката заработи

След като икономиката се отвори отново, 24% от респондентите в проучването казват, че биха искали да работят изцяло или повече от дома си в сравнение с предишния им режим на работа.

Повече от половината, или 55%, заявяват, че възнамеряват да се върнат в офиса, а 20% не са сигурни в това.

Следователно увеличението със стотици хиляди или дори милиони хора, които преминаха към дистанционната работа, би имало сериозни последствия в широката икономика. Например, ако предприятията решат да спестят пари, като наемат или купят по-малко търговски офис площи, защото по-голям процент от служителите им работят от дома, това може да доведе до стотици милиони долари загуби за строителните фирми.

Можем ли да сменим професията си с онлайн уроци, докато стоим вкъщи заради коронавируса?

Можем ли да сменим професията си с онлайн уроци, докато стоим вкъщи заради коронавируса?

Всеки човек може да се научи на всичко онлайн на прилично ниво, казва създателят на Уча.се Дарин Маджаров в интервю за Money.bg

Данните показват също голяма разлика между нивата на доходите и способността за работа от дома. От хората, които печелят под 50 000 долара годишно, само 24% работят от вкъщи. За сравнение - от тези, които печелят от 50 000 до 100 000 долара, 36% работят от вкъщи. Статистиката продължава да расте пропорционално - от хората, които изкарват по 100 000 долара или повече, 46% могат да работят от дома си.

Продуктивност

Силно мнозинство от около 60% от запитаните работници съобщават, че са или толкова по-продуктивни, колкото когато работят от офиса, или дори по-продуктивни. По този показател обаче би било по-интересно мнението на работодателите, което не е отчетено в изследването.

Свободно време

На въпрос как прекарват времето, което спестяват от пътуване, голяма част от респондентите казват, че прекарват повече време със семействата си, отделят повече внимание на хобитата си или просто спят.

Почти една трета, 28% от всички, обясняват, че това време е възможност да се свърши още малко работа.

  • Прекарване на повече време със семейството - 47%
  • Релакс - 44%
  • Спане - 36%
  • Повече време за хобита или забавление - 33%
  • Повече работа - 28%
Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

Тези професии позволяват работа от вкъщи- заплатите са до 83 000 долара годишно

За някои от тях се изисква само бакалаварска степен

Спестовност

Не бива да се забравя и че стоенето вкъщи има и други плюсове - много хора всъщност спестят големи суми от пътуване и други разходи, които съпровожда ходенето до офиса.

Проучването на CNBC и Change Research изследва 5 787 респонденти над 18-годишна възраст в шест щата между датите 17 и 18 април.