Кризата с коронавируса е възможност да направим огромен скок напред що се отнася до ученето онлайн. В тази ситуация, в която децата учат вкъщи, след месеци вече никой няма да дели онлайн образованието от традиционното такова, а двете ще са едно цяло и няма да могат едно без друго. В това е убеден Дарин Маджаров, който е създател на най-голямата платформа за видеоуроци у нас Уча.се.

"От години е тази тенденция в образованието да има все повече технологии, просто сега тази криза ще ни отведе с огромен скок напред. През последните години над 1500 училища ползваха Уча.се в класните стаи. Десетки, стотици хиляди ученици си учеха уроците онлайн. За голяма част от хората няма да бъде голяма промяна, но тази криза сега е и възможност да скочим напред и да пратим технологиите до тези хора, които ги смятаха за нещо екзотично", коментира той в интервю за предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

По неговите думи настоящата ситуация в страната на фона на обявеното извънредно положение е шанс и за възрастните да придобият нови знания и умения онлайн.

"Сега, когато сме вкъщи, това е чудесна възможност през онлайн порталите да усвоим нови умения. Аз се научих да свиря на китара с четири урока на живо и стотици такива, които съм гледал онлайн. Хората могат да гледат онлайн, получават знания, но след това веднага трябва да намерят начин как да ги приложат всички тези неща", казва Маджаров.

Според създателят на Учи.се е възможно и човек да предприеме първите стъпки към смяна на професията именно с помощта на различни интернет курсове.

"Аз имам приятели, които почти изцяло дистанционно учиха и станаха програмисти на едно прилично ниво. Всеки човек може да се научи на всичко онлайн на прилично ниво. Но вече, за да стане експерт, трябват изключително много практика. Бих препоръчал онлайн ученето за попълване на основната част от търсените умения. Оттам нататък трябва да се намери ментор, който да дава практичните съвети", обяснява той.

Дарин Маджаров посочва, че най-много интернет курсове има за различните технически специалности, както и за развиването на разнообразни дигитални умения. Самият той препоръчва Udemy и YouTube като отворени безплатни платформи за получаване на знания, както и Masterclass сред платените такива.

За хората, които тепърва са решили да опитат да се образоват чрез интернет, Маджаров дава няколко съвета с какво трябва да започнат.

"Ако мога да дам съвет на човек, който търси откъде да учи онлайн, пък и в офлайн в живота, първо той трябва да гледа учителят, който си избира. Той трябва да види дали този учител е постигнал това, което преподава. Защото има много хора, които ни учат как да станем милионери, без да са станали те и едвам свързват двата края", обяснява той и допълва:

"Когато си избираме учителя - това е първата и най-важна стъпка. Второто нещо е, като го изберем, той наистина да преподава добре - да го прави разбираемо и интересно за нас. Ако ни е скучно, ще се откажем много скоро.".

Целият разговор с Дарин Маджаров може да видите във видеото.