Великобритания може да бъде изправена пред недостиг на стоки по рафтовете в магазините в цялата страна. А причина за това е, че няма кой да ги докара до там.

В страната има дефицит на повече от 100 000 шофьори на тежкотоварни автомобили, причинен, както от пандемията, така и от Брекзит, предупреждават лидери от индустрията.

От бранша са изпратили писмо до премиера Борис Джонсън на 23 юни, в което настояват секторът да получи достъп до европейския трудов пазар и да има възможност да наема шофьори на тирове от Европа с временни работни визи.

От бранша предупреждават, че без намесата на държавата критични за Великобритания вериги за доставки ще се "сринат до безпрецедентни и невъобразими нива".

"Супермаркетите вече не получават очакваните от тях количества от стоки и в резултат на това са на лице значителни загуби", посочва Ричард Бърнет, който е изпълнителен директор на Road Houlage Assotiation, цитиран от EURACTIV.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти

Ръководителите на големи компании в логистичния сектор посочват, че с наближаването на летните почивки, продължаващото отваряне на Обединеното кралство и пика в търсенето на храни и напитки проблемът с недостига на стоки ще се задълбочи.

По тяхната оценка месеците август и септември ще бъдат особено тежки в това отношение.

По думите на говорителя на британското правителство в има няколко възможни решения на проблема. Сред тях са обсъждано подобряване на заплащането и на условията на труд в сектора.

"Нашата нови имиграционна система показва ясно, че работодателите трябва да се фокусират върху инвестициите на вътрешния пазар на труда за намирането на служители, вместо да разчитат на работна ръка от чужбина", обяснява той.

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

"Брекзит съсипа бизнеса ми": източноевропейските тираджии бягат от Великобритания

Британските спедитори с ужас наблюдават как шофьорите им се разбягват. "Всичко е заради Брекзита." Много източноевропейски тираджии вече не се чувстват добре дошли на Острова, а и работата вече е много по-сложна