Износът на храни и напитки от Обединеното кралство за ЕС е спаднал с 2 млрд. британски лири през първите три месеца на 2021 г., като продажбите на млечни продукти спаднаха с цели 90%, според анализ на данните на митническата правителствена агенция на Великобритания, цитиран от Guardian.

Проверките след настъпването на Брекзит, натрупването на сериозен запас и Covid-19 лежат в основата на този срив.

"Загубата на 2 млрд. паунда от износ за ЕС е катастрофа за индустрията и е явен показател за мащаба на загубите, с които британските производители се сблъскват в дългосрочен план заради новите търговски бариери с ЕС", каза Доминик Гуди от Федерацията за храни и напитки (FDF).

Данните на митниците показват, че износът на млечни продукти е намалял с повече от 90%. По-специално износът на сирене е намалял с две трети в сравнение с 2020 г. Износът на уиски е спаднал с 32%, шоколадът с 37%, агнешкото и овнешкото с 14%.

Общият износ на храни и напитки за Ирландия е спаднал със 70% на годишна база, за Испания с 63%, за Италия с 61% и за Германия с 55%.

Брекзит срина британските доставки на сьомга, говеждо и уиски за ЕС

Брекзит срина британските доставки на сьомга, говеждо и уиски за ЕС

С над 90% през януари на годишна база

След развода с ЕС пострада и търговията и в обратна посока. Вносът във Великобритания от ЕС на вино например е намалял с 20%, на плодове с 15,7% и зеленчуци с 13,9%. Вносът на сирене, пилешко и говеждо месо от Ирландия и също падна.

След като се облекчиха ограниченията, свързани с Covid, Великобритания отчете "силен растеж" на износа до нивата преди пандемията в Китай, Япония, Хонконг и Южна Корея.

Износът за Китай е нараснал с една четвърт, което се дължи на ръста в продажбите на свинско, уиски и растителни масла, се казва в доклада на FDF.

Има надежда за бум при износа на уиски за САЩ, след като Вашингтон и Лондон се съгласиха да спрат ответните мита.