Износът на храни от Великобритания към Европейския съюз рязко спадна след Брекзит. Срив се бележи най-вече при сьомга, говеждо и уиски, пише Bloomberg.

Доставките на сьомга са намалели с 98% през януари на годишна база, докато тези на говеждо месо са паднали с 92%, сочат данните на на Food and Drink Federation (FDF) Износът на храни и напитки за Германия, Ирландия и Италия е спаднал с над 80% според FDF.

Въпреки, че пандемията също е оказала влияние върху продажбите, то "голяма част" от спада се дължи на тежката бюрокрация, с която се сблъскват фирмите след Брекзит,  казват от FDF.

Брекзит ще увеличи разходите за доставки на храна. Изправена ли е Северна Ирландия пред хранителна криза?

Брекзит ще увеличи разходите за доставки на храна. Изправена ли е Северна Ирландия пред хранителна криза?

Големите вериги супермаркети алармират за предстояща криза

Хранителната индустрия е една от най-силно засегнатите от Брекзит, след като в сила влязоха нови правила за компаниите. Много от пратките закъсняват, а продуктите се развалят.

"Износът ни за ЕС е спаднал с повече от 75% през януари", каза Доминик Гуди, ръководител на международната търговия на FDF.

"Бизнесът е изправен пред значителни предизвикателства при търговията си с ЕС, и по-специално малкият бизнес", заяви той.

Общата стойност на храните и напитките, изнесени за ЕС от Великобритания през януари 2020 г., е 1,4 милиарда долара, според FDF. Той падна до 256 милиона паунда през януари 2021 г., казват от FDF.

От FDF заявиха, че заяви, че най-силно засегнат е износът към Ирландия, която губи мястото си като най-големият износен пазар за Великобритания, представляващ 5% от общата търговия в сравнение с 18% през януари 2020 г., пише The Guardian.

Износът за Германия и Италия изостава - съответно с 85% и 81%.