Бюрокрацията вероятно ще увеличи разходите по веригата на доставки на храни след Брекзит, предупреди Федерацията за храни и напитки в Обединеното кралство. Те ще бъдат прехвърлени на потребителите, или ще бъдат поети от търговците на дребно. Други бизнес организации предупреждават за възможен недостиг в супермаркетите в Северна Ирландия и за повече разходи за производителите.

"Освен ако сделката не се промени по някакъв начин, ще има реинженеринг на почти всички вериги за доставки между ЕС и Обединеното кралство през следващите шест до девет месеца", казва директорът на Федерацията за храни и напитки Ян Райт, цитиран от BBC.

"В краткосрочен план ще има загуба на разходи и време за доставки, а в дългосрочен ще има още разходи и доста значителни промени в начина, по който производителите в Обединеното кралство и в ЕС си взаимодействат", казва той.

Дали тези разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите, е решение на търговците на дребно според говорител на Федерацията.

Райт разкритикува бюрокрацията, пред която сега са изправени членовете на федерацията, когато се опитват да изнасят от Великобритания за ЕС. Той дава пример за компания, която се снабдява с необходимите документи в рамките на 3 часа, но сега им отнема 5 дни.

Според него правителството е сключило сделка с Европейския съюз твърде късно, за да могат компаниите за храни и напитки да се подготвят за новите разпоредби, влезли в сила в края на 2020 г.

Недостиг в хранителните магазини?

За възможен недостиг в супермаркетите в Северна Ирландия предупреди Британският консорциум за търговия на дребно.

"Ако през следващите няколко месеца не намерим работещо решение за търговците на дребно, ще се изправим пред смущения в Северна Ирландия", казват експерти.

Според главния изпълнителен директор на Make UK Стивън Пипсън има и голям брой малки предприятия, които търгуват директно с ЕС и са изправени пред допълнителни разходи. "Имаме около 50 000 производители, които търгуват само с ЕС."

Най-големите британски супермаркети предупредиха правителството, че е необходима "спешна намеса", за да се предотвратят нарушения при доставките на храни в Северна Ирландия през следващите месеци, предава Reuters.

Великобритания вече не е част от единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз. Регионът на Северна Ирландия е "стъпил" и в двата лагера - част е от митническата територия на Обединеното кралство, но все още е в съответствие с правилата на единния пазар на стоки на ЕС.

Някои от рафтовете на супермаркетите в Северна Ирландия са празни от началото на годината, като фирмите се мъчат да внасят пресни стоки от Великобритания.

Шефовете на Tesco, Sainsbury's, Asda и Marks & Spencer повдигат въпроса пред на британския вицепремиер Майкъл Гоув. Те отбелязват, че настоящият гратисен период по отношение на контрола по изпращането на храни до Северна Ирландия приключва на 31 март и заявяват, че е важно дългосрочно решение да бъде договорено с ЕС преди края на срока.

"Всички бизнеси и доставчици инвестираха много през последните няколко месеца, за да избегнат прекъсвания на доставките, но това ще стане неизбежно, ако бъдат приети предложенията, регулиращи движението на хранителни стоки от Великобритания до Северна Ирландия", смятат те.

Големите вериги супермаркети искат правителството да се съгласи с ЕС, че е необходимо още време за въвеждане на нова система.