Цените на петрола намаляват в сряда след многодневно рали на фона на данните на Американския петролен институт (API) за забавяне на спада в стоковите запаси от суровината в САЩ през последната седмица. Според API те са намалели с 3,5 милиона барела. Спадът е регистриран за трета поредна седмица, но се забавя в сравнение с предходната седмица, когато запасите са намалели с 4,26 милиона барела.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,15 ч. българско време поевтиняха 0,18 долара, до 60,91 долара за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с 0,53 долара (0,9%) до 61,09 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския WTI бяха по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,23 долара, като се търгуват по 58,13 долара за барел. По време на предишната сесия те се вдигнаха с $0,39 (0,7%) до $ 58,36 за барел.

И двете референтни световни марки - Brent, и WTI затвориха търговията на 9 февруари на върховите си нива от януари 2020 година. Brent поскъпна във вторник за осма поредна сесия, а WTI - за седем поредни сесии.

"Докато динамиката на предлагането на петролния пазар е ясна и стабилна, вниманието на търговците е съсредоточено върху перспективите за търсене", цитира MarketWatch проучването на Sevens Report Research.

Експертите обаче посочват, че техническите показатели сочат към възможна корекция на цените на петрола след продължително покачване. Освен това има опасения, че по-високите цени ще увеличат добива от някои производители на петрол, пише Bloomberg.