С 30% са се увеличили записванията на туристи от Германия за лятна почивка в България, по данни на големите туроператори. "Със сигурност няма да стигнем нивата от 2019 г., тъй като спадът е два пъти и половина, близо три, но това е стъпка в правилната посока. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров по време на форум, посветен на 60-годишнината на Колежа по туризъм във Варна, цитиран БНР.

По думите му записванията вървят добре. Зимният ни сезон е изключително интензивен. През февруари почти няма места. "Искрено се надявам да има по-дълго време сняг и сезонът да се удължи във времето", коментира Димитров.

450 000 българи са останали, за да почиват у нас през миналата година, което означава, че имаме качествен туристически продукт. Това заяви във Варна по време на форум, посветен на 60-годишнината на Колежа по туризъм, министърът на туризма Илин Димитров.

Продължава назначаването на туристически аташета, които да работят за България на различните пазари. Продължават и активните срещи с представители на бизнеса в различни страни.

У нас има туристически аташета в Полша, Германия, предстои да изпратим в Турция, съобщи Димитров. "Планирам във втория мандат да изпратим такива в Румъния и Обединеното кралство".

За изплащанията на парите на хотелиерите, подслонили бежанци от Украйна, министърът съобщи, че е възложил финална ревизия, за да се види дали няма пропуснати. Дали програмата ще бъде удължена зависи от Националния оперативен щаб, подчерта Димитров.