И индустрията, и секторът на услугите във Франция ще понесат удар заради епидемията от коронавирус, посочват от централната банка на страната в ново изследване. В резултат на това икономиката на страната ще нарасне "съвсем слабо" през първото тримесечие.

От финансовата институция прогнозират, че в периода януари - март брутният вътрешен продукт ще се покачи с 0,1%, което е представлява понижение от 0,2 процентни пункта спрямо прогнозата на Банката на Франция от февруари. Все пак страната се очаква да избегне рецесията, която вероятно ще обхване Италия, чиито най-силен индустриален регион - Ломбардия, е под карантина.

Какви са перспективите пред икономическия растеж на Германия

Какви са перспективите пред икономическия растеж на Германия

Проблемите на най-голямото стопанство в Европа несъмнено ще се отразят и на растежа на България

Във Франция общо 19% от бизнесите от всички сектори ще бъдат засегнати от епидемията, показва изследването на централната банка. Очакванията на предприемачите са ударът върху тях да се влоши през март.

"Забавянето е потенциално много тежко, но ще е само временно", каза гуверньорът на Банката на Франция Фрасоа Вилероа де Галу. "Колко дълго ще продължи зависи от здравните мерки в Китай и Европа."

Понижената прогноза на централната банка идва на фона на вероятността икономиката на еврозоната да изпадне в техническа рецесия през първото полугодие, според Morgan Stanley. Банката вече очаква растежът на валутния съюз за цялата 2020 г. да е едва 0,4%, което е с 0,5 процентни пункта по-ниска прогноза от предишната.

Втората по големина икономика в еврозоната премина през тежък край на 2019 г., тъй като заради протести общото производство се понижи, а сега проблемите ѝ се влошават и заради епидемията. "Изправени пред тази извънредна ситуация, трябва да си отваряме очите, но да сме хладнокръвни", каза Вилероа.

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Федералният резерв на САЩ вече понижи основния лихвен процент с 50 базисни пункта на извънредно заседание през миналата седмица. Възможно е Европейската централна банка да понижи допълнително лихвата на Стария континент на следващата си среща, също в отговор на проблемите с коронавируса.