Новите статистики за развитието на турската икономика пораждат съмнения. Германската "Комерцбанк" смята, че те са разкрасени под влиянието на политиката. По друг начин не можели да се обяснят някои смайващи данни.

"Комерцбанк" публикува много критичен материал за турската икономика под заглавие: "Turkey - Are you kidding me?" (Турция - шегуваш ли се?). В него се намеква, че статистиките не са достоверни. Най-вече

огромното увеличение на инвестициите е трудно обяснимо

Смайващи са и данните за туризма, пишат няколко немскоезични издания.

На това турската статистическа служба отвръща, че работи с научни методи и е независима от властите. "С удоволствие бихме ѝ повярвали - но от гледна точка на Анкара и медиите, и правосъдието в страната се смятат за независими", иронично отбелязва швейцарският "Нойе Цюрихер Цайтунг. 

Икономистът на "Комерцбанк" Луц Карповиц твърди, че е "крайно изненадан" от обявения висок прираст на икономиката в Турция и не крие, че смята данните за съмнителни. "Считам, че тези данни са били повлияни от политиката", казва експертът, цитиран от ФАЦ.

В началото на седмицата Статистическата служба в Анкара обяви, че през второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на страната (БВП) е нараснал с 2,1 на сто спрямо първото тримесечие. Карповиц обаче твърди, че нито една друга икономика в света, вкл. китайската и индийската, в момента не успяват да реализират толкова сериозен прираст. В Анкара твърдят също, че за 1 година инвестициите са се увеличили с цели 24 процента. 

Тъкмо този рязък скок на инвестициите буди скептицизъм. С оглед на това, че чуждите инвестиции в Турция, за които има достоверни данни от чужбина, са спаднали, увеличението явно би трябвало да се дължи на засилени вътрешни инвестиции. "Който обаче вярва в турския инвестиционен бум, всъщност твърди, че турските инвеститори се държат коренно различно от чуждестранните им колеги", казва Карповиц. Той признава, че не е в състояние да докаже, че статистическите данни са разкрасявани, но посочва редица противоречия.

Съмнения и относно данните за туризма 

Известно е например, че в несигурни времена много инвестиции се отлагат. При това "политическата обстановка в Турция е отрова за инвестиционния климат в страната", отбелязва икономистът на "Комерцбанк" и дава за пример овладяването на много фирми, чийто собственици са били задържани от властите след опита за преврат, както и тоталното подчиняване на съдебната власт.

Луц Карповиц се съмнява също и в достоверността на данните за туризма. Официално се твърди, че големият спад от миналата година вече е преодолян, а броят на туристите се е върнал на нивата си от 2014 и 2015 година. Това никак не се връзва например с факта, че на големия базар в Истанбул, който е една от основните туристически атракции в града, магазините масово се закриват. 

Снимка 215450

Източник: EPA/БГНЕС

"Днес няма и следа от предишния туристически поток", казва икономистът и твърди, че "турският хотелиерски бизнес е в сериозна криза". Съюзът на хотелиерите например не очаква да настъпи някакво стабилизиране в сектора преди 2019 година.

 По данни на турското министерство на туризма обаче, до месец май т.г. броят на чуждестранните гости се е увеличил с 5,5 процента - до общо 8,7 милиона туристи.

Но това представлява намаление с 19 процента спрямо същия период на 2015 година. Сериозният спад, настъпил още преди опита за преврат от юли 2016 година, се обяснява с терористичните атентати в страната и с руския бойкот в туризма. След сдобряването между Москва и Анкара, руските туристи отново са най-голямата група сред чуждестранните гости: от началото на годината броят им е нараснал почти седемкратно - до 928.000 души.

Затова пък има сериозен отлив сред германските туристи. Техните нощувки са спаднали с цели 25%! А германците са втората най-важна група сред чуждестранните туристи в Турция.