Румъния планира да придобие 10% от капитала на компанията Gastrade, която е оператор на новия плаващ терминал за втечнен газ в гръцкия пристанищен град Александруполис, съобщава изданието Insider от южната ни съседка.

Към момента акционери в него с по 20% са българската "Булгатранзгаз", Kopelouzou Group, Gaslog, DEPA, Emporias и Desfa. По-рано през тази година проектът беше финализиран и се очаква да заработи през този месец. Той съхранява 170 000 куб.м LNG и може да газифицира 5,5 млрд. кубика на година с над 22 млн. на ден при пиково натоварване. Това е почти еквивалентно на мощността на цялата румънска газова индустрия.

 Най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа подписа 10-годишна сделка за доставка на LNG от Алжир

Най-големият LNG терминал в Европа подписа 10-годишна сделка за доставки от Алжир

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно

Вероятно в компанията с дял ще влезе руската Transgaz, която, подобно на българския си еквивалент, е оператор на газопреносната мрежа. Според Insider останалите акционери са съгласни на такова развитие.

Проектът е в рамките на т.нар вертикален газов коридор - от Гърция до Словакия и Украйна. В него ще участват още България, Унгария и Молдова и целта е да пренася по 10 милиарда кубика синьо гориво годишно. За да се реализира той, обаче, са нужни немалки инвестиции.

В южната ни съседка твърдят, че газопреносната мрежа е готова за подобно натоварване, но, например, у нас ще трябва да се надградят възможностите на инфраструктурата в рамките на различни дейности за около 200 млн. евро. Още 250 млн. евро ще са нужни за аналогични проекти в Румъния, Унгария и Словакия. Целта е 50% от парите да дойдат от еврофондове.