Grain LNG - най-големият терминал за втечнен природен газ в Европа, който се намира в Обединеното кралство подписа десетгодишно споразумение, което ще увеличи капацитета за съхранение и още доставки на алжирската газова компания Sonatrach на терминала Grain LNG от януари 2029 г.

Това е най-големият терминал в Европа и осмият по големина в света по капацитет на резервоарите с площадка, пише Oilprice. За Grain LNG се счита, че е от стратегическо национално значение за енергийната инфраструктура на Обединеното кралство и сигурността на доставките.

Това е първото споразумение за подобен капацитет за внос, еквивалентно на 3 милиона тона LNG годишно, от конкурентния тръжен процес на Grain LNG, който стартира през септември 2023 г.

Освен това Grain LNG се разширява, за да съхранява и доставя достатъчно газ, за ​​да отговори за над 30% от търсенето на газ в Обединеното кралство. Обединеното кралство наскоро видя значително увеличение на вноса на LNG, тъй като Европа разнообрази своите източници на LNG.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар

Междувременно в Европа - италианската енергийна компания Eni все повече залага на внос на големи количества тръбопроводен газ и втечнен природен газ от Африка, за да замени доставките от Русия, която беше най-големият доставчик на газ в Европа преди войната в Украйна.

Eni беше особено активен в осигуряването повече доставки на природен газ за Европа от Африка и има проекти в Африка, за да отговори на търсенето на газ в Европа при липсата на руски доставки по тръбопроводи.