QatarEnergy и френската компания TotalEnergies подписаха две дългосрочни споразумения доставки на втечнен природен газ, според които Катар ще доставя до 3,5 милиона тона годишно втечнен природен газ на Франция в продължение на 27 години. Договорът стартира от 2026 г., съобщи държавната компания на Катар, цитирана от Oilproce.

Total Energies е четвъртата корпорация по добив на нефт и природен газ в света. Оперира в над 130 държави. Компанията е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар North Field East (NFE) и North Field South (NFS), от които ще се доставят обемите за Франция. TotalEnergies има 6,25% дял в проекта NFE и 9,3% дял в проекта NFS.

Втечненият природен газ ще бъде доставен по море до приемния терминал за втечнен природен газ Fos Cavaou в Южна Франция. Така Катар ще увеличи доставките си за Франция, която получава доставки на LNG от Катар от 2009 г., но не в значителни количества.

Едва преди дни Катар постави началото на най-големия проект за втечнен природен газ в света. Това е проектът за разширяване на North Field, който ще увеличи износния капацитет на малката страна от Персийския залив с 48 милиона тона годишно - планира се това да се случи до 2027 година.

Катар иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029 година

Малката азиатска държава, която иска да вземе короната на Австралия като най-голям износител на LNG до 2029-а

Там производството се увеличава до 126 милиона тона годишно

През юли тази година министърът на Катар по енергийните въпроси и президент и главен изпълнителен директор на QatarEnergy Ал-Кааби заяви, че "40% от целия нов LNG, който ще излезе на пазара до 2029 г., когато всичките ни проекти са готови и работят, ще бъде от QatarEnergy."

Сделката с TotalEnergies е първата 27-годишна сделка за QatarEnergy за доставка на LNG за Европа. Тя следва подобни 27-годишни сделки с китайската Sinopec и China National Petroleum Corporation (CNPC).