Подписан е меморандум за строителството на газопровод от Русия през Гърция за Италия. Това е информирал ръководителят на "Газпром" Алексей Милер по време на срещата си с руския президент Владимир Путин. 

Националните газови компании на Русия, Гърция и Италия до края на 2016 година ще направят технико-икономическа оценка за преноса на синьо гориво по дъното на Черно море.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер днес беше приет от  Владимир Путин. Милер докладва на президента, че в Рим е бил подписан преди дни меморандум за целесъобразността на строителството на газопровод от Русия през Гърция за Италия чрез трета страна. Но не се споменава за коя става дума, съобщава кореспондентът на БНР  в Москва

Според директора на "Газпром" става въпрос за реализирането на проекта "Посейдон", който ще има обем 12 милиарда кубически метра газ, идващ от Азербайджан. От Гърция по дъното на Йонийско море суровината ще отива в Южна Италия. 

Милер е разговарял с италианския икономически министър, а от гръцка страна по време на подписването на меморандума е присъствал генералният секретар на гръцкото външно политическо ведомство.