В следващия месец на Черна гора й предстои сериозна крачка - да стане членка на НАТО. Някои от хората в страната обаче гледат скептично на промяната, защото тя заплашва един сектор, който носи доста пари за икономиката.

Половината от приходите на повечето компании, заети в туристическата индустрия, идват от руски туристи. Заради присъединяването на Черна гора към Алианса обаче правителството в Москва предупреждава гражданите си да не пътуват натам.

Опозицията в балканската държава от своя страна посочва, че черногорците са разделени от отношение на членството. Въпреки това някои вярват, че влизането в НАТО ще гарантира по-спокойно бъдеще.

Все пак властите в Подгорица ще бъдат изправени пред препятствия, след като отношенията с Кремъл са доста обтегнати особено през последната половин година.

Коментираната възможност за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) и Еврозоната на Черна гора, след като държавата вече потвърди присъединяването си към Организацията на северноатлантическия договор, притесни Москва пише Bloomberg.

От своя страна премиерът Душко Маркович заяви в интервю този месец, че членството в НАТО "ще допринесе за мира в региона и ще даде начален тласък на икономическия растеж". В него той обвинява Кремъл в организирането на преврата по време на изборите в Черна гора през миналата година.

През февруари специалната прокуратура в държавата излезе със становище, че органи на руската държава са участвали в осуетения опит за преврат по време на вота от октомври. Според обвинението действията са имали за цел да възпрепятстват присъединяването на Черна гора към Алианса.

Тогава от Кремъл отхвърлиха обвиненията, като посочиха, че твърденията са "абсурдни".

Какво обаче ще означава присъединяването на Черна гора за НАТО към икономиката остава да видим. В момента тя е силно зависима от руските капитали, като 16% от всичките 6,6 милиарда евро директни чужди инвестиции между 2007 и 2015 година са дошли именно от най-голямата страна в света.

Брутният вътрешен продукт на страната е в размер на 4 милиарда долара, като една пета от нея идват от туризма.

От правителството в Прищина обаче посочват, че новината за влизането в НАТО е дала резултат в троен ръст на преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие на годината, достигнали 64,6 милиона евро или 70,6 милиона долара.