Преди шест месеца САЩ едностранно въведоха нови санкции срещу Иран. За осем от най-важните страни-купувачи на ирански петрол обаче се предвиждаха изключения, които изтичат на 2 май. Тоест, САЩ не желаят Китай, Индия, Южна Корея, Турция, Италия, Япония, Гърция и Тайван след тази дата да внасят петрол от Иран. Когато Тръмп обяви, че 2 май е окончателна дата, цената на суровия петрол скочи до най-високото си ниво от ноември насам.

Санкциите вдигат цената на бензина

Понастоящем не е ясно, какво следва от това. Още повече, че самият американски президент често се оплаква от високата цена на петрола. "На петролния пазар има дефицит. Поради доброволното намаляване на добива от ОПЕК и спадналите доставки от Венецуела, на пазара дневно липсват 500 000 барела петрол", казва експертът Ойген Вайнберг. Според него, ако наистина отпаднат изключителните разрешения за осемте държави, недостигът на петрол ще се увеличи до 2 милиона барела на ден.

"На пазара обаче е разпространено мнението, че страни като Китай и Индия може да получат ново удължаване на разрешенията - или просто няма да се присъединят към санкциите", казва Вайнберг. Китай е най-големият купувач на ирански петрол. През миналата година Пекин е внасял дневно по 585 000 барела ирански петрол. Следват Индия, Южна Корея и Турция.

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Цените стигнаха рекордни нива след решението на Вашингтон

Тежки упреци от Китай, предпазливи от ЕС

Китайското министерство на външните работи осъди остро затягането на американските санкции. Говорител на министерството заяви, че бизнес-отношенията между Иран и другите държави са "смислени и правомерни", докато САЩ нямат юридическо основание да налагат санкции. "Ние призоваваме САЩ да действат отговорно и да играят конструктивна роля", заяви говорителят на външното министерство. Китайското правителство вече е внесло оплакване във Вашингтон.

Засега е ясно едно: сюжетът с иранския петрол изобщо няма да се отрази благоприятно върху текущите преговори за прекратяване на търговския спор между САЩ и Китай. Индия, вторият по големина клиент на Иран, обяви, че ще купува петрол от други държави и заедно със своите партньори, включително и със САЩ, ще търси нови пътища за защита на енергийно-политическите си интереси. Европейците пък създадоха специално дружество, за да могат да финансират сделките си с Иран въпреки американските санкции. Говорителка на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини окачестви обявеното затягане на санкциите като "будещо загриженост".

Заплахите срещу Иран ескалират

Според Саша Ломан от фондацията "Наука и политика" в Берлин, прекратяването на извънредните разрешения показва, че в американската администрация са се наложили хардлайнерите. 

"Стратегията на максималния натиск говори, че можем да очакваме и още санкции. Освен това заплахите срещу Иран ще се увеличават. В Средиземно море са разположени два самолетоносача, които заедно с поддържащата си флота допълнително подчертават военната заплаха. Всичко говори за ескалация", казва Ломан.

Иранският министър на петрола Биджан Занганех заяви във вторник, че САЩ няма да успеят да сведат иранския износ на петрол до нулата. След 2 май ще стане ясно дали ще бъдат намерени "творчески решения", за продажбите на 1 до 1,5 милиона барела ирански петрол дневно, приходите от който трябват на иранското правителство, за да оцелее, казва Саша Ломан.

Освен това: Колкото по-голям е натискът срещу Иран, толкова по-голяма е вероятността Техеран да се откаже от задълженията си по ядрената сделка. Затова и говорителка на ЕС предупреди САЩ да не застрашават допълнително споразумението за осуетяване на производството на иранска атомна бомба.

САЩ ще наложат санкции за държавите, които купуват петрол от Иран. Цените отчитат нов скок

САЩ ще наложат санкции за държавите, които купуват петрол от Иран. Цените отчитат нов скок

Сортът Brent добави 0,5% към стойността си до 74,40 долара за барел

Тръмп често се отмята

Ситуацията носи рискове и за САЩ. Изобщо не е сигурно дали Саудитска Арабия ще увеличи веднага добива си, за да компенсира недостига на петрол. "Защото Саудитска Арабия всъщност се стреми към цена над 80 долара за барел. В такъв случай цените на бензина в САЩ ще се покачат точно преди началото на летния отпускарски сезон", казва Ойген Вайнберг. Освен това миналото показва, че Тръмп често променя мнението си. "Миналата година САЩ дълго заплашваха с особено строги санкции. И малко преди въвеждането им обявиха щедри изключения. Вероятно така ще стане и този път", заключава Ойген Вайнберг.

*Анализ на Андреас Бекер за "Дойче Веле".