След значително поскъпване в началото на октомври миналата година и последвал срив на цените в края на миналата година, 2019 година досега се оказва доста силна за пазара на петрол. За последните три месеца суровината отчита сериозно поскъпване на глобалния пазар на фона на санкциите срещу Венецуела, както и на сътресенията в Либия и Нигерия.

Тази седмица започна с рекордни стойности за американския суров петрол, който достигна връх за последните шест месеца до 66,14 долара за барел във вторник. За три месеца West Texas Intermediate (WTI) е поскъпнал с над 10 долара при ниво към края на януари от около 53 долара за барел.

Последният скок дойде след новината, че Вашингтон ще премахне облекченията по санкциите върху вноса на петрол от Иран от началото на май.

През миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще въведе изключение за някои от големите вносителки от държавата от Персийския залив, за да бъде избегнато шоково покачване на цените. От 1 май обаче тези страни, сред които са Китай, Индия и Турция, ще бъдат заплашени от санкции, ако продължат импорта си от Иран.

САЩ ще наложат санкции за държавите, които купуват петрол от Иран. Цените отчитат нов скок

САЩ ще наложат санкции за държавите, които купуват петрол от Иран. Цените отчитат нов скок

Сортът Brent добави 0,5% към стойността си до 74,40 долара за барел

В отговор от Техеран заявиха, че са готови да затворят Ормузкия приток, който свързва Оманския и Парсийския залив и е ключов транспортен коридор за износителките на петрол от региона.

Според изчисленията на експертите от RBC Capital Markets, цитирани от Business Insider, това ще коства загубата на между 700 и 800 хиляди барела на ден. От своя страна Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства твърдят, че са готови да компенсират недостига при доставките при необходимост.

"Това ще донесе много повече несигурност при глобалните доставки", смята анализаторът от Petramatrix Оливър Джейкъб, цитиран от Reuters.

Кой внася ирански петрол?

Страните, които можеха да се възползват от изключението за внос на ирански петрол, бяха Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция. Три от тези осем държави вече са понижили до нула импорта от Иран. Това са Италия, Гърция и Тайван.

ОПЕК срещу САЩ: Кой ще надделее за цената на петрола?

ОПЕК срещу САЩ: Кой ще надделее за цената на петрола?

Добивът в САЩ продължава да расте и картелът все по-трудно контролира пазара. През второто полугодие можем да очакваме значително раздвижване

Турция, Южна Корея и Япония сега ще бъдат принудени да търсят алтернативни източници на потенциално по-високи цени, но намирането на подходящ нов източник е постижимо в краткосрочен план.

Доколко разчитат на суровината от Иран отделните държави?

  • Китай - 360 000 барела на ден;
  • Индия - 300 000 барела на ден;
  • Южна Корея - 200 000 барела на ден;
  • Япония - според последни данни към март 108 000 барела на ден;
  • Турция - около 60 000 барела на ден.
Държавите с най-големи залежи на петрол в света

Държавите с най-големи залежи на петрол в света

И тези, за които добивът на суровината излиза най-евтино

Според Bloomberg най-засегнатите сред купувачите на ирански петрол ще бъдат азиатските държави Индия, Южна Корея, Китай и Япония. При поскъпване на суровината валутите на зависимите от вноса страни ще отслабнат, а инфлацията там ще нарасне.

Дори при гарантиране на по-големи доставки от Саудитска Арабия и ОАЕ, промяната конкретно за Южна Корея ще бъде трудна. Причината е, че страната внася само форма на ултралек петрол, който се използва в производството на нефтохимикали. Според някои анализатори решение за страната ще бъде да започне да внася петрол от Щатите, но това значително ще оскъпи импорта й.