Два типа производители на петрол се борят за доминация: растящите шистови компании в САЩ и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Инвеститорите се опитват да разберат коя страна ще успее да излезе на върха, пише The Wall Street Journal.

Цените на петрола са близо до върховете си за 2019 година, което създава впечатлението, че картелът ОПЕК с ограничения си добив доминира в момента. Но добивът от САЩ се удвои от нивата си преди пет години, а до края на годината количествата ще се увеличат отново, което ще наводни пазара.

Целта на ОПЕК и Русия е да ограничат запасите и да държат цените високите, за да получават повече приходи в държавните си бюджети. Картелът намали добива с 1,2 милиона на ден за шест месеца от януари, което помогна цените да се покачат с една трета от началото на годината до над $70 за барел. Дали сделката ще бъде продължена през юли, все още не е ясно.

Петролът удари най-високата си цена за 2019 година

Петролът удари най-високата си цена за 2019 година

Един барел се търгува срещу $72,24

Но не отписвайте САЩ. Три нови тръбопровода ще започнат работа тази година. Те ще свържат Мексиканския залив с петролни находища и това ще увеличи доставките през второто полугодие. Добивът от шистовите находища може да бъде намаляван и увеличаван много бързо, което затруднява задачата на ОПЕК и Русия да контролират пазара.

В края на миналата година действията на двата типа компании и отслабналата прогноза за световния растеж създадоха месеци на волатилност в цените. Сега огромните движения на цената изчезнаха, а картелът показа, че може да контролира пазара.

Хари Чилингуириян, директор на звеното за стратегия на суровинните пазари в BNP Paribas, е уверен, че ралите на цените ще продължи.

Запасите са ключът към отговора кой печели битката. Когато те са високи, светът има излишък от петрол, което натиска цените надолу. До края на годината се очаква запасите в света да се увеличат с 53 милиона барела до 2,915 милиарда барела, според Международната агенция за енергетика.

Дали ОПЕК ще успее да продължи ограниченията в добива зависи значително и от финансовото състояние на държавите членки. Например, тази година Саудитска Арабия се нуждае от цени на петрола над $73 за барел, за да балансира бюджета си. Засега цените остават под това ниво.

В същото време американските компании са доволни и на цена около $53 - при нея все още са на печалба, казва Рой Мартин, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie.

Международната агенция за енергетика очаква, че през 2020 САЩ ще се превърне в нетен износител на енергия. Това се случи за седмица през миналия ноември - за първи път от десетилетия.

САЩ скоро може да добива повече петрол от Русия и Саудитска Арабия взети заедно

САЩ скоро може да добива повече петрол от Русия и Саудитска Арабия взети заедно

Това не се е случвало от 1970 година

"Втората вълна на американската шистова революция е задава", убеден е Фатих Бирол, изпълнителен директор на базираната в Париж агенция. Именно САЩ ще отговаря за 70% от общото увеличение на световния добив през следващите пет години.

Притеснителното за ОПЕК е, че добивът на петрол в САЩ ще се увеличи с 1,4 милиона барела дневно тази година до средно 12,4 милиона барела.

Накъде ще тръгне цената на петрола, а оттам и на горивата по бензиностанциите, ще разберем именно през юни, когато ОПЕК ще се събере, за да реши дали продължава с ограниченията в добива. Ключово значение има Русия, която е сред трите най-големи производители в света. Ако Москва се откаже, можем с голяма доза сигурност да очакваме, че цените ще тръгнат надолу. Засега обаче страната не е разкрила стратегията си.

Държавите с най-големи залежи на петрол в света

Държавите с най-големи залежи на петрол в света

И тези, за които добивът на суровината излиза най-евтино