Петролът достигна нов връх за 2019 г. при цена от $72 за барел в сряда, предава Reuters. Ралито бе подкрепено от изненадващо добрите данни за икономиката на Китай и спад в американските запаси.

Сортът Брент поскъпна с 0,39 процента, достигайки пик от $72,24. Американският еквивалент WTI достигна $64,39, съвсем малко под постигнатия миналата седмица връх от $64,79.

Производителността на рафинериите в Китай - вторият най-голям потребител на петрол в света - се е покачила с 3,2 процента през март спрямо година по-рано до 12,49 милиона барела дневно. Добрите икономически показатели на Поднебесната империя подсказват, че петролът ще продължи да поскъпва.

Цените са подкрепени и от пакта между картела ОПЕК и Русия да намалят добива с 1,2 милиона барела дневно, за да държат петрола скъп. Доставките намаляват и заради нови санкции на САЩ срещу Венецуела и Иран. Износът на Иран падна през април до най-ниското си ниво тази година. През юни ОПЕК ще реши дали да продължи споразумението, като все още не е ясна позицията на Русия. "Газпром" очаква сделката да приключи.

Междувременно запасите в САЩ намаляха с 3,1 милиона барела тази седмица до общо 452,7 милиона барела.