Повече от милион американци подадоха молби за обезщетения за безработица миналата седмица. Това е сигнал, че съкращенията, вследствие от пандемията от коронавирус, остават значително високи дори при отваряне на икономиката, пише Business Insider.

Седмичните искания за обезщетения за безработни в САЩ възлизат на 1,3 милиона през миналата седмица, съобщи в четвъртък Министерството на труда. Все пак някаква утеха за американците е, че това беше по-ниско от прогнозите за 1,38 милиона, съставени от Bloomberg.

Само за няколко месеца приблизително 50-те милиона искания за безработица, подадени по време на пандемията на коронавирус, далеч надминаха приблизително броя от 37 милиона по време на световната рецесия.

Продължаващите искове за получаване на обезщетения за безработица, достигнаха 18,1 милиона за седмицата, приключила на 27 юни, което е спад спрямо ревизирания брой на предходния период.

САЩ се доближават до рекордните 50 милиона нови безработни

САЩ се доближават до рекордните 50 милиона нови безработни

Седмичните молби в страната достигнаха 1,5 милиона

Икономистите продължават да наблюдават внимателно броя на исканията за безработица, за да преценят как пазарът на труда се влияе от скока в случаите на коронавируса. Във вторник САЩ съобщиха за 60 000 нови случая на COVID-19, рекорден еднодневен скок, според данни, проследявани от Johns Hopkins University.

Нарастващият брой случаи доведе до прекратяване или отменя на планове за повторно отваряне на някои щати, което може да причини допълнителни икономически затруднения за работниците и бизнеса. Колкото по-дълго продължава пандемията, толкова повече работни места могат да бъдат загубени. В началото на седмицата United Airlines предупреди, че може да прави в принудителен отпуск грубо 36 000 служители на първа линия тъй като пътуванията не се възстановяват.