Повече от 1 милион американци са подали молби за обезщетения за безработица миналата седмица. Икономическият спад, предизвикан пандемията от коронавирус, продължава да предизвиква съкращения в цялата страна, пишат чужди медии.

Исканията за обезщетения в САЩ са 1,5 милиона за миналата седмицата, съобщи Министерството на труда. Това надвишава оценката на икономист от 1,3 милиона души.

Така САЩ се доближи до рекорден брой от почти 50 милиона молби за обезщетение за безработица само в рамките на последните 13 седмици заради коронавирусната криза.

Седмичните искания за обезщетения се запазиха над 1 милион за 13-та поредна седмица. Пандемията от коронавирус продължи да засяга сериозно американската икономика.

Съкращенията вероятно ще продължат и през следващите няколко седмици, въпреки, че има тенденцията за намаляване на техния брой, след като всичките американски щати започнаха да предприемат стъпки към разхлабване на въведените ограничения и към рестартиране на местната икономика.

Намаляването броят на съкратените обаче се забавя през последните седмици, което вероятно е сигнал за втора вълна на уволнения на фона на слабо търсене и нарушени вериги на доставки.

Продължаващите молби за обезщетения (подадени за повече от една седмица) се понижиха слабо до 20,554 милиона за седмицата до 6-и юни от 20,606 милиона седмица по-рано.

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Броят новорегистрирани безработни в САЩ приближава 40 милиона

Безработицата вече е почти 25%

Въпреки че броят на седмичните молби за обезщетения за безработица остава много висок, данните отбелязват понижение за 11-а поредна седмица: знак, че може би най-лошото вече е преминало.

Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през последната седмица на март, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните три седмици успя да падне под 2 милиона броя седмично, но продължава да задържа стабилно над 1 милион броя седмично.

Все пак има някои признаци, че американската икономика е започнала да се възстановява. През май продажбите на дребно скочиха с 17,7% след два месеца на рекордни спадове, тъй като потребителите започнаха да пазаруват отново.

Потребителите в САЩ отново отвориха портфейлите

Потребителите в САЩ отново отвориха портфейлите

Добри новини за най-голямата икономика през май