След последните данни за безработицата в САЩ, общият брой на новорегистрираните хора, загубили работата си, надхвърли 38,6 млн. души, предаде BBC. Това означава, че безработицата вече е почти 25%.

През изминалата седмица, приключила на 16 май, новите безработни са 2,4 млн. души, от които 2,2 млн. души са поискали обезщетения по новите програми на финансовото министерство. Донякъде положителната тенденция е, че темпът на нарастване на безработните се понижи от пиковите си стойности от 7 млн. новорегистрирани за седмица.

"Това е толкова трагично, че е направо немислимо", коментира главният икономист на Grant Thornton Диан Суонк по отношение на абсолютната стойност на безработните.

Франция отбеляза най-ниското ниво на безработица от края на 2008 г. досега

Франция отбеляза най-ниското ниво на безработица от края на 2008 г. досега

Националното блокиране в страната намали броя на класифицираните като безработни, след като бе невъзможно да търсят работа

Само през миналия месец бяха изгубени над 20 млн. работни места, като така безработицата се изстреля с 11,2 процентни пункта спрямо 50-годишния си рекорд от февруари, когато беше 3,5%.

Интересното е, че немалък процент от самите безработни са на мнение, че ще останат без работа само за кратък период от време. Това не кореспондира с очакванията на икономистите, половината от които са на мнение, че много от работните места, съкратени заради мерките срещу пандемията, никога няма да бъдат възстановени.

До момента над половината от домакинствата в САЩ са изправени пред спад на доходите като непосредствен резултат от затварянето на икономиката, а прогнозата за подобряване на ситуацията заради постепенното размразяване на стопанството не е твърде оптимистична. "За момента няма доказателство, че отварянето на икономиката довежда до сериозен ръст на заетостта", каза главният икономист в Capital Economics Пол Ашуърт.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Същевременно обхватът на програмите на финансовото министерство наскоро беше увеличен, като те вече обхващат и работниците от гиг икономиката, а министърът Стивън Мнучин посочи, че ако икономиката не отвори скоро, тя ще понесе "постоянни щети". Към момента всички 50 щата предприемат някакви мерки в тази насока.