Сърбия не е имала толкова бърз растеж от началото на финансовата криза насам, което нарежда страната до страните в света с най-бърз темп на брутния вътрешен продукт (БВП) в света.

През четвъртото тримесечие на миналата година сръбската икономика е нараснала с 6,1%, сочат данни, представени от гуверньора на централната банка Йоргованка Табакович.

Това е най-доброто представяне от 2008 година досега. Също така то изпреварва прогнозирания от Bloomberg растеж от 4,7 на сто за този период. По този показател Сърбия изпреварва не коя да е икономика, а китайската.

До голяма степен експанзията през последните три месеца на миналата година е стимулирана от разходите на правителството. Тази новина идва навреме за властите в Белград, като в страната през април предстоят парламентарни избори.

Заради това не е изненадващо, че президентът Александър Вучич, чиято партия ще търси възможност да спечели повече власт, изтъква икономическите постижения на фона на демографските проблеми на западната ни съседка.

"Докато много държави понижиха прогнозите за своя икономически растеж, Сърбия надвиши всички прогнози в резултат на вътрешни фактори, от които основно по-големите инвестиции", посочва от своя страна Табакович.

През последните две години инвестициите в страната са нараснали с 35%, като те допринасят за три четвърти от общият растеж между 2018 и 2019 година. В резултат на бързия растеж за периода октомври-декември този за цялата изминала година достига 4,2 на сто.

"Централната банка оставя прогнозата икономическия растеж за 2020 и 2021 година непроменена. Не се очаква особено отражение от разпространяващия се коронавирус в Китай, въпреки че страната е ключов партньор за Сърбия", казва още гуверньорът.