САЩ планира да осигури до 1 млрд. долара за страните от Централна и Източна Европа, за да могат те да понижат енергийната си зависимост от Русия, предаде Oilprice. Новината за това идва на фона на активните мерки, които властите във Вашингтон предприеха за прекратяване на работата по "Северен поток 2".

"По отношение на нашата подкрепа за суверенитета, просперитета и енергийната независимост на европейските ни приятели, днес искам да обявява, че посредством International Development Finance Corporation и с помощта на конгреса на САЩ възнамеряваме да осигурим 1 млрд. долара за Инициативата "Три морета", каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на Конференцията за сигурността в Мюнхен.

"Северен поток 2": Риск, но и възможност на Европейския съюз

"Северен поток 2": Риск, но и възможност на Европейския съюз

Мнението на анализатори

Сред страните, които със сигурност ще получат средства, ще са Полша и прибалтийските републики, които се опитват да намалят енергийната си зависимост от Русия. Но по данни на Handelsblatt и други в региона ще имат достъп до новото финансиране.

Освен прекратяването на "Северен поток 2", тази сума ще се използва за подпомагане на частните инвестиции в енергийния сектор в региона. По думите на Помпео, ако Русия успее да запази доминантното си положение и финализира новия газопровод към Германия, тя ще получи още по-мощно политическо влияние в Централна и Източна Европа.

Още през декември сенатът одобри огромен бюджет за отбрана, а заедно с това и санкции на компаниите, които са въвлечени в изграждането на "Северен поток 2". Те доведоха до разделение в Европа, като от Германия критикуваха политиката на САЩ, изтъквайки, че това е интервенция в проектите на суверенна държава.

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Вашингтон: Русия няма да успее да завърши "Северен поток 2" в срок

Това твърди съветника по енергетика на Доналд Тръмп

Действията на САЩ доведоха до моменталното оттегляне на швейцарската компания за полагане тръби по океанското дъно Allseas от "Северен поток 2". От руска страна твърдят, че могат да финализират проекта и без необходимостта от намеса на чуждестранни компании, макар че секретарят по енергетиката на САЩ Дан Брулет посочи в интервю пред Bloomberg, че Русия няма технологията за подобно начинание.