Русия няма да има възможност да завърши газопровода "Северен поток 2" и САЩ ще продължи своя натиск срещу проекта. Това е потвърдил съветникът по енергийната политика на американския президент Доналд Тръмп Дан Броулет.

На въпрос за усилията на Москва да заобиколи санкциите на Щатите при осъществяването на проекта, като се опита да завърши трасето самостоятелно без външна помощ, Броулет посочва, че "няма да могат". Той отхвърля твърденията на "Газпром", че проектът може да има само слабо забавяне, пише Bloomberg.

"Забавянето ще бъде много голямо, защото Русия няма необходимата технология", е заявил Броулет в интервю по време на Мюнхенската конференция.

"Не мисля, че работата по газопровода е толкова лесна, за да твърдят, че проектът е почти завършен", казва още той и допълва: "Това, което притеснява Америка е, че Германия в частност и други страни в Европа ще разчитат до такава голяма степен на Русия.".

По газопровода директно до най-голямата икономика в Европа ще бъде доставян 55 милиарда кубични метра руски газ годишно. До май 2019 година в проекта са инвестирани 5,8 милиарда евро.