Бизнесите в Северна Америка наемат рекорден брой роботи през първите девет месеца на тази година, на фона на липсата на служители, предава CNN.

Заводите са поръчали 29 000 робота, което ръст от 37% на годишна база. Поръчките са на стойност 1,48 милиарда долара, по данни на Association for Advancing Automation.

Сред причините за включването на роботи в работния процес са не само липсата на работна ръка, но и нарастване на инвестициите, стремеж на компаниите да бъдат в крак с по-голямото търсене, което понякога води до недостиг на ключови стоки.

Много компании се опитват да намерят квалифицирани служители, но опитите им се оказват неуспешни, а роботите са някаква алтернатива. Машините продължават да навлизат в повече сектори на икономиката. Автомобилните компании отдавна използват промишлени роботи. През 2020 г. обаче продажбите на машини за други видове бизнеси надминаха автомобилния сектор за първи път - и тази тенденция продължи и тази година.

През първите девет месеца на годината поръчките за роботи за автомобилния сектор нараснаха с 20% до 12 544 броя, докато поръчките от друг вид компании се увеличиха с 53% до 16 355 броя.

Пример е американската компания Athena Manufacturing, която произвежда метали за други производители. Тя вече има седем робота, включително четири от тази година. Първата машина е купена през 2016 г., а благодарение на роботите компанията успя да отговори на скока в търсенето през 2020. Athena Manufacturing е отчела 50% скок в поръчките на части, използвани от производителите на полупроводници.