Китайската система за налагане на онлайн цензура защитава националната сигурност и не дискриминира чуждестранните компании. С това изявления е излязъл държавният интернет регулатор, след като властите в САЩ обвиниха Пекин, че с ограниченията страната поставя „търговска бариера”.

В доклад на Търговските представители на САЩ (USTR) се посочва, че през последната година Китай е затегнал мерките и цензурата в интернет се е разширила, като според организацията това е значителна пречка за чуждестранните фирми и интернет потребители.

Властите в Пекин контролират най-сложния механизъм за онлайн цензуриране в света, познат извън страната като Великата китайска защитна стена (Great Firewell). Те твърдят, че ограничаването на достъпа до определени интернет страници не е насочено към определени държави или корпорации.

“Целта на системата за интернет сигурност е да гарантира сигурността и възможностите за контролиране на продуктите и услугите от IT сферата и да предпази от посегателства личната информация на потребителите”, посочват от Администрацията на Китай за киберпространството.

Търсачката на Google стана достъпна в Китай за първи път от 6 години

Търсачката на Google стана достъпна в Китай за първи път от 6 години

Но само за няколко часа

“Страната съвестно спазва принципите на Световната търговска организация, защитава законните интереси на чуждестранните предприемачи в съответствие със закона и осигурява справедлива пазарна среда за тях”, допълват от организацията, цитирани от Business Insider.

След идването на президента Си Дзинпин на власт, азиатската държава предприе безпрецедентни мерки за контрол на интернет информацията. В резултат китайските потребители нямат достъп до редица сайтове, като Google, Facebook и Twitter, както и някои от световните новинарски агенции.