Интернет търсачката Google стана достъпна за потребителите в Китай за първи път от шест години насам. Експертите от компанията са успели да „излъжат" системата на властите в страната за блокиране на сайта, но само за няколко часа, съобщава CNBC.

По информация на South China Morning Post (SCMP) това се е случило около 11:30 часа местно време в неделя. Google обаче е бил блокиран отново след около 2 часа.

Няма официална информация как и защо потребителите в азиатската страна са получили достъп до търсачката. Според обясненията на някои експерти причина за това е било, че американската компания наскоро е закупила няколко нови сървъра в региона.

Те са имали IP адреси, неразпознаваеми за блокадата на Пекин, наречена великата китайска защитна стена (the Great Firewell) и заради това не са били спрени.

Интернет търсачката на технологичния гигант от САЩ е блокирана в Китай от 2010 г. насам, след като от компанията отказаха да се съобразят с изискванията на местното правителство за цензура на резултатите от търсенията.   

 „От 2002 г. насам глобалният ни уебсайт www.google.com периодично става недостъпен за китайските ни потребители. През 2006 г. пуснахме сайта www.google.cn и опитахме нещо различно”, обяснява вицепрезидентът на отдел „Човешки ресурси” в компанията Ласло Бок в книгата си „Новите правила”.

„След като сайтът ни се хостваше в Китай, трябваше да се съобразяваме с местните закони. И докато другите търсачки просто цензурираха резултатите, ние поставихме допълнително съобщение, което се появява в долната част на екрана: „Някои резултати не бяха показани в съответствие с местните закони, разпоредби и политика”. Понякога отсъствието на информация също може да носи информация”, допълва той.