Администрацията на САЩ може да започне процес на попълване на стратегическия петролен резерв на страната още през юни. Това съобщи министърът на енергетиката на страната Дженифър Гранхолм при изслушване в Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Тя коментира, че министерството може да започне да купува петрол за попълване на резерва през юни, след като приключи продажбата на 26 милиона барела петрол, предварително одобрена от законодателите. По думите на Гранхолм сега, "именно в този момент САЩ ще "превключи" и ще се насочи към покупки на петрол", за да попълни резерва. Припомня се, че през март министърът беше скептична относно идеята да започне попълване на петролния резерв през тази година.

През последните седмици беше регистриран общо взето стабилен спад при цените на петрола на международните пазари, на фона на опасенията за състоянието на икономиката на САЩ. В резултат на което, цената на фючърсите за суров петрол марка WTI падна до 70,88 долара за барел вчера.

Белият дом обеща да започне попълване на стратегическия резерв, когато стойността на фючърсите на американския петрол падне до $67-$72 за барел.

Някои международни експерти смятат, че думите (и намеренията) на американския министър на eнергетиката може да са насочени да разубедят ОПЕК+ на направи скоро поредното съкращаване на добива на петрол, пише ТАСС.

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Последствията за САЩ и Русия от решението