Страни от ОПЕК+ вечерта на 2 април взеха решение да намалят добива на петрол с общо 1,16 милиона барела на денонощие. Това, заедно с обявеното седмица по-рано съкращение от Русия с 500 хил. барела на денонощие, е едно от най-големите съкращения на добива за последните няколко години.Неочакваното съобщение беше обяснено с безпокойството на най-големите страни износителки на петрол, за състоянието на световната икономика.

Веднага след обявяването на посоченото решение, цените на петрола на международните пазари скочиха с 8%.

Сорта Brent за първи път от месец надхвърли 85 долара за барел. Анализатори допускат, че през годината цените може да се покачат още (не малко). Какво означава сензационната стъпка на износителите на петрол и как ще повлияе тя на цените му, пише в свой анализ "Известия", на основата на мнения на анализатори.

Прогнозата на Bank of America за петролните пазари през 2023 година

Прогнозата на Bank of America за петролните пазари през 2023 година

Инвестиционната банка прогнозира големи проблеми

По-конкретно, намалението на квотите на добива на страните от ОПЕК+ е, както следва: Саудитска Арабия ще намали добива с 500 хиляди барела на денонощие, Ирак - с 211 хиляди, Обединените арабски емирства - със 144 хиляди, Кувейт - със 128 хиляди, Казахстан - със 78 хил., Алжир - с 40 хил. барела на денонощие. Дори малкият по добив Габон ще намали квотата си с 8 хил. барела на денонощие.

Няколко дни по-рано Русия обяви своето намаление на добива, което подобно на Саудитска Арабия, ще възлиза на 500 000 барела на денонощие и ще важи засега до месец юни включително.

Общият обем на обявените съкращения на квотите за добив на петрол (включително тези, които бяха предвидени миналата есен) достига почти 3,7 милиона барела на денонощие, което е около 3,7% от доставките в света.

Последният път, когато добивът на петрол падна в такъв мащаб, беше през 2020 г. по време на коронавирусната криза, когато цените се понижиха до под 30 долара за барел петрол.

За САЩ спадът в добива на петрол в световен мащаб е негативен фактор, посочват анализатори. Напоследък темпът на инфлацията в страната малко се успокои, до голяма степен поради цените на горивата -макар и те да са далече от нивата, които могат да се считат за "приемливи" за голямата част от населението.

Цената на галон бензин сега е средно $3,5, в сравнение с $4,2 преди година. При такова значително намаляване на добива на нефт, цените на горивата в САЩ може отново да тръгнат нагоре. А това е изгодно единствено за петролната индустрия на страната.

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Ограничението всъщност е насочено към търговията на Русия с трети страни

При настоящата ситуация, според анализатора от финансовата група "Финам" Андрей Маслов, прогнозата на Goldman Sachs за цените петрола сорт Brent изглежда доста реалистична.

"Може би при прогноза в диапазона 85-95 долара за барел, ще бъде достигнат горният праг от 95 долара за барел.

И все пак, намаляването на добива с допълнителните 1,66 милиона барела на денонощие едва ли ще успее да промени (коренно) ситуацията на международните пазари, но със сигурност ще окаже значително влияние", отбелязва анализаторът.

В същото време, решението на ОПЕК+ да намали допълнително добива на петрол става "попътен вятър в платната" за Русия и говори същевременно за намаляване на ролята на САЩ в Близкия изток", пише в свой коментар по темата водещият японски бизнес вестник Nikkei.

"Намаляването на добива на петрол ще бъде "попътен вятър в платната" за Русия, която ще координира тази си политика със Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК+. В Руската федерация през 2021 година, 40% от приходите в държавния бюджет идваха от износ на петрол и други енергийни източници. А нарастването на цените на петрола (преди и сега), директно увеличава приходите на Русия", отбелязва японското бизнес издание.

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

Отговорът на Русия на "тавана" на цените на руския петрол - трите варианта

България е от страните, които засега не въвеждат ограничения