Организацията ОПЕК+ на страните износителки на петрол не повиши квотите за добив в началото на декември, а ги запази да досегашното ниво. Възможно е по-нататък дори да стигне до консенсус за умерено съкращаване на добива, за да се запази стабилността на световния петролен пазар, и тогава "таванът" на цените на руските евергоресурси няма да има желания ефект, пише китайското държавно издание Global Times.

Европейският съюз спря от 5 декември да приема руски петрол и заедно със страните от Г-7 и Австралия налага ценови лимит на руския петрол от 60 долара за барел. И в двата случая става дума за доставки по море, т.е. с танкери.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Експерти твърдят, че "таванът" на цените е част от санкциите, насочени към намаляване на приходите от енергоресурси на Русия, което трябва да направи руската икономика и текущата военна операция неустойчиви.

Според Джан Хонг, научен сътрудник в Института за изследване на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия за социални науки, Русия определено ще предприеме решителни контрамерки на дипломатическо ниво (и не само), защото не иска да загуби правото си да определя цените на енергоносителите си - контролът върху цените е един от основните компоненти на икономическия суверенитет.

"Влиянието на ценовите ограничения върху директната търговия с петрол между Русия и ЕС е почти незначително. Това е така, защото пряката търговия между Русия и ЕС вече е почти спряла, а Западът цели основно да влияе на износа на руски петрол и ценовите преговори с трети страни", смята Джан Хонг.

Според него, ако "таванът" на цената на руския суров петрол по-нататък падне до 30 долара за барел - за което настояваха някои европейски страни - тогава Москва може да намали добива, а това, напротив, ще доведе до повишаване на цените на нефта на световните пазари.

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Руски вицепремиер обясни как ще действа страната при "таван" на цените на петрола

Изявлението на Александър Новак идва веднага, след изявление на министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Традиционно досега Русия е основният доставчик на петрол за Европа, покривайки около 20% от потребностите й от тази суровина. Но на фона на военната спецоперация в Украйна, САЩ и техните съюзници засилиха санкционния натиск, чиято цел, наред с другото, е за ограничаване на приходите на Москва от износ на енергоносители.

В навечерието на влизането в сила на петролните санкции, във Виена се проведе среща на ОПЕК+, на която страните решиха да запазят досегашните квоти за добив на петрол. По думите на руския вицепремиер Александър Новак, Москва няма да приеме "таван" на цените и ще работи само с тези потребители, които са готови да търгуват при пазарни условия.

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7