САЩ ще доставят поне 15 милиарда кубически метра (bcm) (близо 60 процента) повече втечнен природен газ (LNG) за Европа тази година, отколкото е планирано до момента, предават световните медии. Сделката най-вероятно ще бъде обявена публично през днешния ден.

Политическото споразумение между американския президент Джо Байдън и Европейския съюз ще проправи пътя за допълнителен внос на втечнен природен газ от САЩ, за да помогне на ЕС да замести руския внос на горивото, коментира пред Bloomberg високопоставен служител администрацията на Байдън.

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

Путин нареди доставките на газ за "неприятелски" страни да се плащат само в рубли

България е в списъка с "неприятелски" страни, обявен наскоро от Русия

Вносът на втечнен природен газ от Русия, най-големият доставчик на енергия за Европа, възлизаше на около 14 до 18 милиарда кубически метра годишно през последните години.

Новата сделка ще осигури политическа платформа за търговски споразумения, които ще трябва да последват, за да започнат доставките. Тази година 27-членният блок на ЕС се стреми да замени  близо две трети от общия си внос на газ от Русия, заради войната в Украйна. Миналата година руския внос е възлизал на 155 милиарда кубически метра.

Допълнителният внос на газ от САЩ ще отнеме време, коментират експерти. В момента Европа е ограничена от сегашния капацитет за регазификация, броя на терминалите и интерконекторите. В средносрочен план Съединените щати ще проучат варианти за увеличаване на производството, а ЕС ще търси начини за намаляване на потреблението на енергия.

Новата европейска енергийна стратегия, очертана от комисията по-рано този месец, има за цел да замени 101,5 милиарда кубически метра руски газ през 2022 година чрез използване на алтернативни източници на доставки, изграждане на възобновяеми източници и повишаване на енергийната сигурност. Блокът се стреми да осигури 50 милиарда кубически метра LNG от нови доставчици.

Още една рокада на глобалния пазар на втечнен природен газ

Още една рокада на глобалния пазар на втечнен природен газ

САЩ ще изместят Австралия като най-голям производител на LNG тази година