Три месеца след като властите в САЩ премахната 40-годишната забрана за износ на петрол, американските производители доставят черно злато почти навсякъде по света, като вече са прекроили до голяма степен пазара.

Експортът, който започна от 31 декември, е скочил значително. Водещите компании в бранша, като Exxon Mobil Corp, China Petroleum и Chemical Corp вече са се присъединили към независимите търговци, като Vistol Group BV и Trafigura Ltd Pet., които доставят американски петрол.

“Нарастващият обем на износа от САЩ в момента плаши пазара”, смята анализаторът в консултантската фирма Energy Aspects Амрита Сен, цитирана от Bloomberg.

Бизнесът в САЩ алармира: Броят на петролните платформи е най-малкият от 70 години насам

Бизнесът в САЩ алармира: Броят на петролните платформи е най-малкият от 70 години насам

Състоянието на газовата индустрия в страната не е по-добро

След отпадането на забраната Щатите доставят черно злато до различни близки и далечни точки от света, като Франция, Германия, Холандия, Израел и дори Китай, като интересът от страна на Европа и Средиземноморския регион расте.

Въпреки резултатите, които са повече от добри за последния месец, експертите не очакват САЩ да се превърне в лидер на петролния пазар, който се ръководи от гигантите от ОПЕК, като Саудитска Арабия, Иран и Ирак, както и от Мексико и Русия.

По данни на Enterprice Products Partners, които са най-големият оператор на петролните пристанища в САЩ, през първото тримесечие на годината износът е скочил с 28% до 165 хиляди барела на ден.

Преди налагането на ограничението за експорт през 70-те години на миналия век, Щатите са изнасяли в чужбина повече от 500 хиляди барела на ден.