Глобалната икономика е в разгара на мащабна енергийна криза, причинена от "недостатъчни инвестиции в изкопаеми горива и прекомерен политически приоритет на "зелената енергия". Това се казва в прогноза на датската Saxo Bank за развитието на световните пазари през първото тримесечие на годината, и най-вече на енергийния пазар.

Анализаторите от банката смятат енергийната криза за основна тема през текущото тримесечие, като според тях тя е породена от редица обективни и субективни причини. "От края на 2020 г. сме на мнение, че реалната икономика е твърде малка за финансовите и икономически програми на правителствата, централните банки и "зелената трансформация", казва Стин Якобсен, главен икономист и директор по инвестициите в Saxo Bank, цитиран от в-к "Комерсант".

"Критична пречка пред реалния икономически растеж фактически е разгръщащата се енергийна криза, която ще продължава главно заради десетилетия на недостатъчно инвестиране в тази област и продължаващата липса на финансиране за индустрията за изкопаеми горива, която продължава да бъде основният източник на енергия." Според експертите от датската банка "създадохме чудовище, в което политическият приоритет - преходът към "зелена" енергия - подхранва енергийната криза".

Колкото повече работим без ясен план за осигуряване на плавен път към желаното "зелено" бъдеще на енергетиката, толкова по-хаотично ще се нарушава функционирането на нашата икономика като цяло - "добре познатото нееластично търсене на енергия ще надхвърли производствения капацитет", се казва в прогнозата.

По-високите цени на енергията - фокусът на тази тримесечна прогноза на Saxo Bank - фактически представляват допълнителен данък върху потребителите и бизнеса.

Saxo Bank прогнозира "затягане" на паричната политика на централните банки

Saxo Bank прогнозира "затягане" на паричната политика на централните банки

Инфлацията в света почти сигурно ще бъде устойчива

Те могат да повишат потребителските цени и да намалят маржовете чрез по-високи преки оперативни разходи и вторичен инфлационен натиск, който засяга икономическите сектори по различен начин.

Високите енергийни цени могат също така да доведат до повишение на лихвите и индиректно да доведат до снижение на цените на акциите.

"Има много причини да прогнозираме, че цените на енергията ще останат високи в обозримо бъдеще, основно поради недостатъчни инвестиции и "зелената" трансформация", смята Питър Гарни, главен стратег по капиталовите пазари в Saxo Bank.

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Причината за "шокиращата прогноза" може да е в растящите цени и вероятността от социално недоволство