Датската инвестиционна банка Saxo Bank смята, че е възможно близко бъдеще "затягането" на паричната политика от основните централни банки в света, поради устойчивия характер на глобалната инфлация, заяви в интервю за РИА Новости инвестиционният директор на Saxo Bank Стин Якобсен.

"Много е вероятно големите централни банки в света да преминат към цикъл на повишаване на основните лихви. И, разбира се, видяхме през декември 2021 г., че Bank of England беше една от първите, които започнаха този процес. Така че е твърде възможно световните централни банки да продължат тази тенденция, особено след като изглежда, че енергийният компонент на цените продължава да расте", казва Якобсен.

В тази връзка той припомни, че настоящите цени на природния газ в Европа се намират на исторически максимуми и са седем до десет пъти по-високи от "стандартните" цени на синьото гориво. "Инфлацията почти сигурно ще бъде устойчива и ако е така, това със сигурност ще увеличи необходимостта централните банки да вдигат основните лихви", обясни анализаторът.

Федералната резервна система на САЩ (Фед) засега не бърза да повишава основните лихви, предпочитайки да свие програмата за количествено облекчаване. В същото време от Saxo Bank отбелязват, че след ограничаване на програмата, вероятността Фед да премине към "затягане" на паричната политика чрез повишаване на лихвата за рефинансиране се оценява на "50 на 50", поради необходимостта от поддържане на икономическия растеж на фона на съкращения на държавните разходи.

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Saxo Bank: Възможно е светът да се откаже от "зеления" преход

Причината за "шокиращата прогноза" може да е в растящите цени и вероятността от социално недоволство

Фед обяви през ноември 2021 г. постепенно намаляване на изкупуването на финансови активи от пазара. В края на месеца обаче ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че Фед може да прекрати програмата за закупуване на активи по-рано от планираното.