Болшинството от макроикономически индикатори показват, че четвъртото тримесечие ще се превърне в "кухненска мивка", в която ще изтекат заетостта и доходността от финансовите активи, пише в анализ Питър Гарнри от Saxo Bank. Неговата прогноза е, че негативното отражение от тяхната динамика ще се разпространи и върху услугите и заетостта. "Така тази верижна реакция, която вече е започнала, оставя без значение потенциалното търговско споразумение между САЩ и Китай", пише експертът.

И докато според банката тонът между двете икономически суперсили никога не е бил по-враждебен, волатилността на дълговите пазари расте през октомври. От институцията посочват, че S&P 500 се забавя и в момента е движен от късите позиции, отворени през последните седмици. "Очакваме акциите в САЩ да продължат да спадат през четвъртото тримесечие, тъй като сезонът ще донесе по-слаби резултати от очакваното и ще хвърли следващата прогноза в пълен хаос."

Шефът на Deutsche Bank: Централните банки не могат да спрат нова криза

Шефът на Deutsche Bank: Централните банки не могат да спрат нова криза

Те вече са използвали наличните опции за това, смята Кристиан Зевинг

Според Гарнри ударите, нанесени от търговската война, са се случвали на фона на влошаващи се данни за представянето на икономиката, а забавянето е продължило толкова дълго, че компаниите вече започват да освобождават хора и да свиват очакваните си печалби. А след като и услугите понесат удар, ще пострадат и инвестициите, които, от своя страна, ще доведат до спад на брутния вътрешен продукт. "Това ще доведе до рецесия в икономиката и ще покаже, че централните банки са изостанали от събитията изначално."

Причината за тяхното изоставане, според Saxo, е, че те използват модели от 70-те години. Въпреки че те са били осъвременени след 2008 г., все пак централните банки са останали слепи, защото от банката смятат, че причината за настоящата криза е търговската война, която е останала под радара на световните регулатори.

Забавянето на автомобилното производство в Германия ще "изпрати" ли криза в Източна Европа?

Забавянето на автомобилното производство в Германия ще "изпрати" ли криза в Източна Европа?

Регионът на ЦИЕ е вторият най-важен за сектора след икономика номер 1 на континента

Затова и централните банки през последните години осъществяваха политика на отрицателни лихви и количествени улеснения - мерки, които главният инвестиционен директор на Saxo определя като "бедствие". Затова според Saxo Европейската централна банка под управлението на Лагард ще върне основния лихвен процент на нулата, а правителствата в блока ще започнат да извършват агресивни фискални политики.

На глобално равнище данните също са обезсърчаващи, като според публикуваните от ОИСР водещи световни индикатори за август показват 20-и пореден месец на спад, което е най-дългия период от Голямата рецесия (която, макар и значително по-тежка, траеше също толкова дълго) досега. "Нашият исторически анализ на икономическия цикъл и представянето на акциите показва, че текущата фаза на контракция е най-тежката за навигиране като инвеститор."

Васил Велев: Кризата в българската индустрия вече дойде

Васил Велев: Кризата в българската индустрия вече дойде

Така смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

Основната прогноза на банката е, че глобалната икономика при всяко положение ще изпадне в рецесия и акциите ще изгубят между 20 и 25% от стойността си, преди индикаторите да се обърнат. Според картата на бизнес цикъла на Saxo най-добрите пазари на корпоративен дълг след фазата на възстановяването ще са циклично развитите страни като Швеция, Нидерландия и Хонконг, следвани от всички възникващи пазари.