Сделките с бизнес имоти в Европа се сринаха с 58% през второто тримесечие, на тази година. Причината е нарастващите лихвени проценти, повлияли пазарите на имоти в Европа и не само.

За периода са регистрирани сделки на стойност едва 34,4 милиарда евро, което е най-ниското ниво от 2010 г. – според MSCI Real Assets. 

Като сегмент офисите са най-силно засегнати. Сделките се сринаха с 68%, докато хотелите бяха най-слабо засегнати със спад от 36%, се казва в изявление на компанията.

"Офис секторът се откроява като най-тежко засегнат от последиците от по-високите лихвени проценти и и преминаването на служителите към хибридна работа“, коментира Том Лийхи, от MSCI и ръководител на анализите за недвижимите имоти в EMEA.

Няма изключение, що се отнася до пазарите: всички основни пазари отчетоха значителни спадове. И все пак най-слабо се представя Австрия, която отчита 75% спад в сравнение с 29% спад в Португалия, показват данните на MSCI.

Бързата промяна в цената на заемите замрази сделките. 

"Голямо е разминаването в ценовите очаквания на продавачите и купувачите“, коментира Лийхи. По думите му това може би ще продължи, докато инвеститорите придобият по-голямо разбиране относно разходите по заеми и "здравето" на пазара.